Sa izložbe u Narodnom muzeju Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Izložba "Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala", autorke Vere Grujić, otvorena je juče u Narodnom muzeju u Beogradu, povodom Dana državnosti Srbije.

Stojanović je bio član SANU, vajar, crtač, akvarelista, pedagog i umetnik koji je svojim delom obeležio 20. vek. Na izložbi su predstavljena 64 dela Sretena Stojanovića, a autorka postavke je Vera Grujić muzejski savetnik Narodnog muzeja.

Stojanovićeve skulpture se odlikuju prepoznatljivim i autentičnim obeležjima ovekovečenih ličnosti i izrazitim poštovanjem i uvažavanjem materijala u kojima skulptura nastaje.

Sublimirajući u svom radu talenat sa znanjem i iskustvom stečenim obrazovanjem u Beču i Parizu, Sreten Stojanović je tokom više decenija menjao svoja izražajna sredstva.

Stvarao je oblikovane skulpture, koje na čudesan način dublje, šire i dalje žive i komuniciraju kroz vreme.

Sa otvaranja izložbe Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Iza njega su ostale monumentalne skulpture, među kojima su ona Karađorđu ispred Hrama Svetog Save, a druga na platou posvećena Njegošu.

Sreten Stojanović bio je umetnik koji je čitavog života intenzivno učestvovao u relevantnim društvenim i političkim zbivanjima.

Izložba „Vrline karaktera i materijala“ će biti otvorena do 11. aprila.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar