Foto: Promo

Otvaranjem Salona frankofone knjige u Knez Mihailovoj ulici 11. maja od 14 sati počinje književna manifestacija Molijerovi dani, najavili su organizatori iz Francuskog instituta u Srbiji.

Salon frankofone knjige predviđen je od 11. do 15. maja, sa štandovima postavljenim ispred Francuskog instituta u Knez Mihailovoj ulici i u prostorijama ove ustanove, a ugostiće sve one koje zanimaju prevodi sa francuskog na srpski, ali i knjige na francuskom jeziku, navode organizatori i dodaju da će biti izloženi i prodavani romani, eseji, stripovi, knjige za decu, biografije, grafičke novele…

U okviru Molijerovih dana, na 70. rođendan Francuskog instituta u Srbiji, pripremljeni su razgovori, onlajn ili uživo, sa frankofonim i srpskim književnicima, filozofima, strip autorima, izdavačima, prevodiocima, filmskim umetnicima, muzičarima, naučnicima, ilustratorima…

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Francuski institut ove godine priređuje Molijerovi dane u partnerstvu sa Narodnom bibliotekom Srbije, koja će organizovati direktan prenos skoro svih onlajn razgovora i debata na svojoj stranici na Fejsbuku, a u atrijumu ove ustanove predviđeni su i razgovori uživo, uz ograničen broj prijavljenih posetilaca, navode u Francuskom institutu i dodaju da je za većinu događaja, bilo da se odvijaju onlajn ili uživo, obezbeđen je prevod na srpski.

Razgovori s piscima

Debatom „O zastarelosti savremenosti“ koju će 11. maja od 14 sati voditi Bertran Fonten sa belgijskim filozofima Veronik Bergen i Loran de Siter počeće program književnih susreta. Za isti dan od 18 sati najavljen je onlajn razgovor francuskog novinara i književnika Tjerija Klermona razgovor sa piscem Draganom Velikićem, povodom objavljivanja prevoda njegovog romana „Islednik“ na francuski jezik.

Dragan Velikić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Za 12. maj od 11 sati najavljeno je onlajn proglašenje dobitnika „Gonkurove nagrade studenata Srbije“ u izboru akademaca sa četiri katedre za francuski jezik sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Studenti iz Srbije odabraće jedan od četiri najbolja romana objavljena prošle godine u Francuskoj po proceni Akademije Gonkur, a pobedničko delo biće prevedeno na srpski sledeće godine, navode u Francuskom institutu.

Francuska feministikinja i filozofkinja Katrin Malabu će u onlajn razgovoru istog dana od 18 sati predstaviti svoj esej „Izbrisano uživanje. Klitoris i misao“, objavljen nedavno na srpskom u izdanju Fakulteta za medije i komunikacije. Katrin Malabu istražuje odnose između filozofije, neuronauka i psihoanalize, kao i koncepte suštine i razlika unutar feminizma. Razgovor sa autorkom biće organizovan uz simultani prevod.

Nagrađivana belgijska književnica Adelin Djedone govoriće o romanu „Pravi život“, objavljenom na srpskom (Laguna, 2019), za čiji prevod je Gordana Breberina prošle godine nagrađena priznanjem „Branko Jelić“, kao i o svojoj novoj knjizi „Kerozin“.

Tahar Ben Želun, marokansko-francuski književnik, član Akademije Gonkur, učestvovaće u razgovoru posvećenom njegovom najnovijem romanu „Med i gorčina“, čija je tragična junakinja devojčica žrtva pedofila. Roman je izazov za srpske izdavače, a zahvaljujući zalaganju Ambasade Maroka u Srbiji frankofona publika moći će da prati i uključi se u onlajn razgovor sa autorom 18. maja u 11 sati, navode u Francuskom institutu.

Siril Pedrosa u Srbiji

Francuski strip autor Siril Pedrosa će u okviru „Molijerovih dana“ posetiti Srbiju i predstaviće svoj strip „Zlatno doba“ u Novom Sadu (13. maja u 19 sati), Beogradu (14. maja u 18 sati ) i Kragujevcu (15. maja u 18 sati ), najavljuju organizatori i podsećaju da je u pitanju drugi njegov prevod na srpski, nakon stripa „Tri senke“. Oba je objavila izdavačka kuća „Komiko“.

Strip „Zlatno doba“ Sirila Pedrose Foto: Promo

Srbiju će, prema najavi organizatora, posetiti Olivije Gade, direktor izdavačke kuće „San paž“ (CentPages), čije će neobične knjige originalnog formata posetioci moći da razgledaju u Francuskom institutu tokom Molijerovih dana. Ovaj izdavač i pisac, zaljubljenik u delo Samjuela Beketa, autor je i izložbe fotografija „Tačka nedogleda“ svog prijatelja Filipa Ponsea, a biće priređena u Francuskom insitutu od 11. maja do 3. juna 2021, u okviru manifestacije Beogradski festival fotografije.

Najmlađoj publici biće predstavljena „Škola za vukove“, vesela knjiga o školi i dobrim manirima francuske autorke Karolin Rok sa ilustracijama Gregoara Mabira. Razgovor o knjizi koju je objavio Propolisbooks u atrijumu Narodne biblioteke (samo za prijavljene), uz direktan prenos preko Fejsbuka, najavljen je za 15. maj od 11 sati.

Srđan Dragojević o Marselu Emeu

Reditelj Srđan Dragojević govoriće o francuskom piscu, dramatrugu i scenaristi Marselu Emeu (1902-1967), čijim delom se inspirisao za ostvarenje svog novog filma „Nebesa“. Planirano je da razgovor sa rediteljem vodi prevodilac Miloš Konstantinović u atrijumu Narodne biblioteke 18. maja od 17 sati, uz ograničeno broj ljudi u publici i direktan prenos preko Fejsbuka.

Karol Befa Foto: Amélie Tcherniak/Francuski institut

„Molijerovi dani“ svečano će biti zatvoreni 22. maja na Kolarcu, klavirskim improvizacijama na teme zadate iz publike, koje će izvesti Karol Befa, francusko-švajcarski kompozitor i pijanista poljskog porekla. Befa će prethodno u istoj sali, od 18 sati, predstaviti, a potom potpisivati esej „Iza kulisa stvaralaštva“, koji je napisao zajedno sa istaknutim francuskim matematičarem Sedrikom Vilanijem, a knjiga je objavljena na srpskom u izdanju Matematičkog instituta SANU i Centra za promociju nauke.

Detaljan program Molijerovih dana može se pogledati na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar