Danica Vukićević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

NIN-ova nagrada za najbolji roman uručena je danas Danici Vukićević za delo "Unutrašnje more" na svečanosti u Ateljeu 212.

Članica žirija Žarka Svirčev pročitala obrazloženje koje je priredio Goran Korunović, takođe član žirija, u kome se ističe, između ostalog, da Vukićević britkim, suptilnim, intenzivnim i tenzičnim jezikom posreduje totalitet života koji neretko pulsira uznemiravajućim i oporim smislom i da se ljudi vrlo retko odlučuju za autentičnu egzistenciju.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– „Unutrašnje more“ donosi veliko zadovoljstvo čitanja i spoznaju da u našoj kulturi postoje stvaralačke pozicije i autorski glasovi koji uspevaju da našu aktuelnu egzistenciju prikažu s jezički razigrane, stvaralački inventivne i misaono silovite perspektive – zaključila je Svirčev.

Danica Vukićević je nagradu primila od prošlogodišnje dobitnice Milene Marković. Osim plakete, pripala joj je i novčana nagrada u iznosu od milion dinara.

Milena Marković i Danica Vukićević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Ključna stvar je da izrazim kome sam sve zahvalna. Prvo sam zahvalna NIN-u koji je opstao i sačuvao i sebe i nagradu i u okviru toga postoje dva egzotična svojstva, a to su kontinuitet i prestiž i ja se osećam delom toga. Zahvalna sam i sponzorima jer tu prestižnost čini i onaj milion, jer oni nagradu čine predmetom želja velikog broja pisaca. Kao i zajednici, „udruženju pčela koje igraju“ i koje su zujali i uticali da se sve ovo izdigne, verovali su u mene – istakla je lauretkinja i dodala:

– Ova knjiga je vesnica jedne nove paradigme, u to sam duboko uverena. Treba da verujemo u sebe i ja sam primer nekog ko je sve vreme iz čista mira duboko verovala u sebe, ne znam zašto, ali desilo se. Živela ljubav i književnost.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Redakcija NIN-a koja je obeležila 88 godina postojanja, donela je odluku da ličnost 2022. godine bude osnivač „Fondacije Alek Kavčić“, koja se bavi promocijom obrazovanja i nauke. Kavčiću je priznanje uručio urednik časopisa NIN Milan Ćulibrk.

Program je vodio glumac Sergej Trifunović, dok je Tihomir Stanić pročitao odlomak iz „Unutrašnjeg mora“. Tom prilikom u Ateljeu 212 je prikazana izložba Ninovog karikaturiste Jugoslava Vlahovića sa temema iz pozorišnog života koje objalvjuju novine LUDUS.

Bonus video: Sergej Trifunović – Promocija knjige „Stovarište“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar