Foto: Promo/Jevrejski kulturni centar

U okviru Evropskih dana jevrejske kulture, u četvrtak 8. septembra u 20 časova, biće izveden mjuzikl ,,Josif i njegova Braća’' u Jevrejskom kulturnom centru "Oneg Šabat" u Beogradu ( Jevrejska 16 ).

U ovom verovatno najstarijem jevrejskom mjuziklu baziranom na biblijskoj priči o Josefu i njegovoj braći učestvuju: muzički sastav Shira Utfila, Hor Braća Baruh, glumci Vanja Ejdus (narator) i Nenad Stojmenović (Jakov), kompozitori su Stefan Sablić, Nenad V. Khan i Aleksandar Simić (finale), Dramatizaciju i režiju uradio je Stefan Sablić.

Ideja za ponovnu inscenaciju ovog dela nastala je iz želje da se oživi muzika biblijske poeme “Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik” koju je na Ladinu napisao Abraham Toledo u 17. veku u Istanbulu. Ovo je najstariji poznati jevrejski mjuzikl i verovatno prvi ikada napisan. Baziran na vođstvu tipa “Judio de la korte” (jevrejski predstavnik na kraljevskom dvoru), sefardski Judaizam je odavno izdvojio prototip Josefa kao biblijskog junaka najrelevantnijeg za sefardsko iskustvo stvarnosti.

Foto: Promo/Jevrejski kulturni centar

Ovaj projekat predstavlja pokušaj da se oživi ovaj stari mjuzikl, prateći ova muzička uputstva i popunjavajući delove koji nedostaju sa drugim sefardskim muzičkim izvorima, čija kulturna sinteza sa drugim tradicijama Balkana i Mediterana predstavlja jednu od najbogatijih jevrejskih muzičkih
tradicija.

Bonus video: Ivan Mihailović Kada je predstava dobra, publika je publika, i ako igramo na ulici, nema podele

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar