Džimi Savil Foto: Hugo Dixon / Avalon / Profimedia

Jedan od najvećih pedofila i seksualnih prestupnika u britanskoj istoriji u fokusu je nove TV serije "The Reckoning". Taj prestupnik je slavni voditelj Džimi Savil, a igra ga britanski glumac Stiv Kugan. Savil, TV prezenter i di-džej bio je decenijama jedno od najpopularnijih i najprepoznatljivijih lica u britanskoj medijskoj sferi. Voleli su ga, ne samo zbog njegove ekscentrične pojave, već i dobrotvornog rada.

Preminuo je Džimi Savil 2011. u 84. godini, a tek kad je otišao s ovog sveta javnost je postala svesna seksualnih zločina slavnog voditelja.

Status zvezde, kako je obnarodovano tek posle smrti, koristio je decenijama kako bi zlostavljao na stotine njih, bilo da su ženskog ili muškog pola. Mnoge od njegovih žrtava bile su maloletne. Iako su, takođe decenijama, kolale glasine o njegovim nepočinstvima, kad god bi Savil bio suočen s njima, s gađenjem bi ih odbacio.

Nova serija „The Reckoning“, koja se premijerno emituje od sutra na kanalu BBC One, prati Savilovu karijeru od starta, od trenutka kada je kao di-džej šezdesetih godina puštao muziku na severu Engleske, gde je odrastao, do trenutka kad je postao voditelj popularnih emisija „Top of the Pops“ iJim’ll Fix It“.

Ali, ova serija od četiri epizode istražuje i kako je moguće da nikada nije morao da odgovara za svoje zločine.

Kompleksna je to i, malo je reći, izazovna priča da bi stala u jednu TV dramu. Ali, Stiv Kugan, najpoznatiji po ulozi Alana Partridža, ili onoj u Vinterbotomovoj „Zabavi bez kraja“, ali i roli u nagrađivanom filmu „Filomena“ s Džudi Denč, priznao je za BBC da pre premijerno emitovanje prve epizode oseća veliku strepnju:

Smatrao sam da u celoj zemlji ima možda nekolicina glumaca koji bi mogli da odigraju Savila. Sebe sam video u tom uskom krugu glumaca. No, nije to zabavno, ali jeste bio profesionalni izazov s kojim sam hteo da se suočim. Znao sam da mi preti nad glavom „potencijal“ za katastrofičnu propast ako ne uradim sve kako treba. Ali, to me nije sprečilo da zaigram Džimija. Kao glumac nisam ulogu Džimija Savila tretirao drugačije od bilo koje druge role. Ja sam profesionalac, koji je tu da svoj posao uradi što bolje može – objasnio je Kugan.

Stiv Kugan kao Džimi Savil Foto: MCPIX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Savilovi zločini danas su nešto zbog čega institucije, u kojima je radio ili volontirao, poput javnog servisa BBC ili bolnica Broadmur, Stouk Mandevil i Lids opšta bolnica osećaju sram. Jer, one su bile „poprište“ seksualnih napada.

I dok je za voditeljevog života bilo pokušaja nekih žrtava da upoznaju svet sa strahotama koje je činio, Savil kao moćan čovek, s vezama s još moćnijim ljudima, od premijera do članova kraljevske porodice, uspevao je da sve stavi „ad akta“.

Stiv Kugan priznaje da, dok su radili mini seriju, prvo što im je bilo na umu jeste da bi trebalo da odgovore na pitanja koja svi imaju:

– Zato smo i počeli da radimo. I koliko god mi je bilo teško da igram takvog čoveka, stremio sam višem cilju – a to je da seriju radimo kao svojevrsno upozorenje. Ako znate kako su se te grozne stvari dešavale, onda je to način da zaustavite da se ponavljaju. Ako želite da razumete kako je moguće da su seksualni zločini mogli da se dese, onda bi trebalo da ih pokažete svima. Iako to na prvi pogled deluje kontraproduktivno, ipak nije tako. Savil je, bez sumnje, bio harizmatičan, ali sam je zajahao tog „trojanskog konja“. I tokom 30 godina čovek je uspeo da stvori mašinu koja mu je dobro služila. Bilo je jako teško. Čak i iskusnim novinarima da tu njegovu mašinu „razmontiraju“ – kaže Kugan, misleći tu na reportere, poput Endrua Nila ili Luja Terua koji su pokušali da, sledeći glasine, razotkriju slavnog voditelja.

Džimi Savil Foto: Photoshot / Avalon / Profimedia

Najbliže tom cilju približio se Den Dejvis koji je tokom sedam godina redovno intervjuisao Savila zbog biografije slavnog voditelja. S obzirom da je sve intervjue, u kojima se Savil osvrće na svoj život i karijeru, snimao, producenti nove serije uvrstili su ih u „The Reckoning“. Dejvis je sve vreme, svih tih godina, bio ubeđen da pred sobom ne vidi pravog Savila, zbog čega ga je „bockao“ pitanjima o onim delovima života za koje je smatrao da voditelj ne želi da priča otvoreno. I u jednoj od scena u seriji rediteljka Sandra Goldbaher prikazuje momenat u kojem Kugan, kao Savil, postaje besan zbog neprijatnih pitanja novinara.

Zanimljivo je da i sam Dejvis, nezadovoljan materijalom koji ima, nije objavio Savilovu biografiju za života voditelja. Tek je, nakon njegove smrti, kada su se žrtve ohrabrile da progovore, nastavio istraživanje i stupio u kontakt i s njima. I knjiga je objavljena tek 2014. godine pod naslovom „In Plain Sight: The Life and Lies of Jimmy Savile“.

A, podsetimo, nakon smrti voditelja, istraga, zaključena 2016. godine, pokazala je da, dok je radio na BBC-ju, Savil je napastvovao njih sedamdesetdvoje. Od toga je osmoro njih bilo silovano. A 11 žrtava bilo je maloletno.

Autorska ekipa serije odlučila se da u scenario uvrsti svedočenja stvarnih Savilovih žrtava. U sve četiri epizode tu su Suzan, Kevin, Sem i Darijen koji se prisećaju tih teških trenutaka i objašnjavaju kolike rane i danas nose.

Scenario potpisuje Nil Mekej koji smatra da „ne postoji bolja priča koja više upozorava od one o seksualnim predatorima i pedofilima“.

I dok sami seksualni prestupi nisu prikazani u seriji, jesu međutim trenuci koji su vodili do njih. A prati ih dramatičan saundtrek koji samo „potpiruje“ osećanje opasnosti kod gledalaca, prenosi BBC.

Sve one Savilove žrtve, koje nose ogromnu traumu, u seriji su dočarane uz sva odbacivanja s kojima su se decenijama susretale. Najčešća opaska koju su slušale bila je:

– Ma, to je Džimi…

I dok su mnogi dijalozi u seriji izmaštani, poput onog gde Savil pokušava da „pomiri“ svoje ponašanje s uzusima katoličke vere, drugi su dramatizacija stvarnih događaja. Među njima i Savilovo „gostovanje“ u „Velikom bratu“ 2006. godine, kao i ispitivanje u policiji koje je usledilo nakon što su neke žrtve konačno skupile hrabrost i optužile ga za seksualno napastvovanje.

Ono što je najgore u celoj ovoj turobnoj priči jeste što Savil nikada nije odgovarao za svoja nepočinstva. No, to što će sad ona biti pred ogromnim auditorijumom ostavlja nadu mnogima da će se neki slični zločini u budućnosti sprečiti. Ili kako je to izjavila jedna od Savilovih žrtava:

– Nemojte dozvoliti da se ovako nešto ponovo desi!

Bonus video: Zločin u Gradačcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar