Mirjana Mira Karanović Foto:Zoran Lončarević

U zemljama bivše Jugoslavije u poslednjih 30 godina se ništa suštinski nije promenilo, izjavila je u Prištini poznata glumica iz Beograda Mirjana Karanović u sredu, 28. oktobra, dodajući da "smo se do grla ukopali u našem blatu", piše RSE.

Karanović je to izjavila na panel-diskusiji o ulozi glumaca sa Balkana u promociji rodne jednakosti i borbi protiv homofobije i nacionalizma, koja se održala u sklopu pozorišnog festivala „Kosovo Theater Showcase“ u organizaciji Jetona Neziraja, direktora Multimedijalnog centra (Qendra Multimediale) iz Prištine, piše RSE.

Ovaj festival je u utorak otvorila upravo predstava „Balava“, u kojoj glume Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Jovana Belović i Isidora Simijonović.

Na panel-diskusiji, koju je na srpskom jeziku vodio glavni odgovorni urednik prištinskog dnevnika „Koha Ditore“ Agron Bajrami, uz prevod na albanski, Karanović je, govoreći o budućnosti kosovskog i srpskog društva, ocenila da u „donošenje odluka nisu uključeni najpametniji ljudi“.

„Onda je to pitanje budućnosti kao neka šarena laža u kojoj vi lažete, pre svega druge, da sada vi to radite za opšte dobro i obećavate neku fenomenalnu budućnost samo ako idete za mnom. Ja to vidim manje-više svuda. Mi smo zarobljeni u lažnim vizijama lažnih proroka, ljudi koji nemaju viziju budućnosti nego, zapravo, podilaze nekakvim površnim vizijama koje ne mogu da budu energija za stvaranje neke realne budućnosti“, ocenila je Karanović.

„Borim se“, navela je, „protiv tog osećaja očaja što se tako malo stvari promenilo“, te rekla i kako „više ne veruje u moć pozorišta“.

„Nekada su pozorišne predstave izazivale eksploziju u društvu i velike polemike u javnosti, a danas postoji trend da se sve svodi na površnost, da se značajne teme prekriju maskirnim krpicama, a jedan veliki objekat da se prekrije mrežom“, ocenila je Karanović, dodajući kako ipak pozorište nikada neće nestati, jer ono nije samo zabava, nego nešto što obuhvata ljudske potrebe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar