Mira Banjac
Mira Banjac, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Proslavljena srpska glumica Mira Banjac ovogodišnja je dobitnica nagrade za životno delo 49. Filmskog festivala u Sopotu - Sofest, saznaje portal Nova.rs.

Umetnički direktor SOFEST-a Aleksandar Avramović najavio je panel diskusiju posvećenu velikoj glumici, a tema će biti „Život za film ili sa filmom“. O divi našeg glumišta govoriće poznavaoci njenog dela.

– Pored panela imaćemo i projekcije dva naslova u kojima je Mira igrala. Ona je obeležila mnogo filmova, ali smo izabrali „Ruskog cara“ u kome je igrala sa Čkaljom i studentski kratki igrani film „Zima“ po motivima proze Ive Andrića – kaže Avramović za Nova.rs

On je dodao da je druga dobitnica nagrade za životno delo Vera Baronijan.

–  Vera Baronijan, jedna od naših najznačajnijih montažerki koja je obeležila našu kinematografiju i televiziju, druga je dobitnica nagrade za životo delo – ističe Avramović.

Ovogodišnji Filmski festival u Sopotu biće održan od 7. do 11. jula, a otvoriće ga film Srdana Golubovića „Otac“.

– Ja sam predložio da moto ovogodišnjeg festivala bude „U predvorju jubileja“, jer je sa svim turbulencijama, naročito devedesetih godina kada je bilo teško napraviti program, ova filmska manifestacija stigla na prag svog 50. izdanja – kaže Avramović.

U glavnom takmičarskom programu 49. Sofesta naći će se 15 domaćih ostvarenja i koprodukcija,

– U ovom nevremenu mi ćemo u narednim mesecima imati još 12 naslova, među kojima su već završena ostvarenja Olega Novkovića i Darka Bajića. Ukupno 30 naslova, što je impozantna cifra, a od toga bar polovina može da se meri sa bilo kojim evropskim ostvarenjem. To je vrlo ohrabrujuće za srpsku kinematografiju – zaključuje Avramović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare