Ulaz u Ministarstvo kulture i informisanja u Vlajkovićevoj/Foto:N1

Novac za pomoć samostalnim umetnicima prenet je na račune svih 27 reprezentativnih udruženja radi dalje distribucije osobama koje obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštava da je danas u sklopu trećeg paketa pomoći privredi i građanima, radi ublažavanja posledica nastalih usled pandemije Кovida 19, izvršena isplata bespovratne novčane pomoći licima koja imaju status lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se precizira da je Ministarstvo isplatilo jednokratnu novčanu pomoć od po 30.900 dinara za period od dva meseca za 3.139 osoba, u koje se ubrajaju samostalni umetnici, samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni izvođači kulturnih programa i samostalni saradnici u kulturi.
U okviru ove pomoći obezbeđeno je iz budžeta Republike Srbije ukupno 230.943.000 dinara bruto.

Iz Vlade Srbije je, podsetimo, 15. aprila saopšteno da je na inicijativu Ministarstva kulture odobren novac za samostalne umetnike i druge radnike u kulturi u visini od dve minimalne zarade, odnosno oko 500 evra.

Samostalni umetnici dobili su prošle godine pomoć od ukupno 90.000 dinara za prva tri meseca pandemije 2020. ali se isplata za neke od njih otegla na dva meseca, jer je Ministarstvo kulture potpisivalo ugovore sa lokalnim samoupravama, što je značilo još jednu kariku u nizu. Ovaj put to je postavljeno tako da udruženja potpisuju ugovor direktno sa Ministarstvom, Ministarstvo uplaćuje novac udruženjima, a onda udruženja novac uplaćuju na račune svojih članova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar