Konkurs za otkup knjiga – za 2.747 naslova 98 miliona dinara

Kultura 30. jul. 202015:19
Podeli:
Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Konkursna komisija za otkup knjiga za biblioteke odabrala je 2.747 naslova 195 izdavača, sa ukupnim tiražom od 136.518 primeraka i za to će biti izdvojeno 98,2 miliona dinara, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture.

Na konkurs za otkup publikacija za biblioteke, objavljenih na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina, ove godine se prijavilo 203 izdavača i distributera, sa ukupno 4.253 publikacije, saopšteno je iz Ministarstva.

U Ministarstvu navode da je planirani budžet za realizaciju konkursa, zatvorenog 15. maja 2020. godine, iznosio 100 miliona dinara, ali je „zbog odustajanja pojedinih biblioteka iz tehničkih razloga (nemogućnost blagovremenog prijema publikacija) ukupno utrošeno 98.192.183,90 dinara“.

Pravo odabira publikacija sa spiska izabranih naslova imala je 181 biblioteka sa teritorije Republike Srbije, kao i svi saveti nacionalnih manjina, dodaje se u saopštenju.

O komisiji koja je odlučivala o otkupu knjiga bili su Aleksandar Jerkov (predsednik), Petar Pijanović, Predrag J. Marković, Boško Milin i Vladimir Šekularac.

Otkup je izvršen za publikacije od značaja za kulturu i umetnost iz više oblasti: domaća književnost, prevodna književnost, književnost za decu, umetnički strip, umetnost i humanističke i društvene nauke. Publikacije su otkupljene za javne biblioteke na području Srbije, što za većinu njih predstavlja glavni izvor obnavljanja fondova novim naslovima, dodaju u Ministarstvu.

Kompletni rezultati konkursa, kao i obrazloženje komisije, mogu se videti na sajtu Ministarstva kulture.

Komentari

Vaš komentar