Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Moram da naglasim, budući da su tabloidni mediji posle premijere u Puli objavili da je ovo antirežimski film, da to nije tačno, kaže Mina Nikolić, koja tumači glavnu ulogu u ostvarenju „Pored tebe“ reditelja Stevana Filipovića, čija je domaća premijera 6. septembra u „Mts dvorani“ u Beogradu.

Talentovanu glumicu smo gledali u serijama „Urgentni centar“, „Žigosani u reketu“, „Jutro će promeniti sve”, „Besa“, „Mama i tata se igraju rata“, filmovima „Pored mene“, „Peti leptir”, a popularnost je stekla kao učesnica prve sezone rijalitija “Survivor”. Posle uloge Ksenije u filmu „Pored tebe“, čini se da će postati istinska zvezda.

Foto: Promo

U ovoj drami trileru igra novinarku koja radi u lokalnom tabloidu i uz pomoć tajnog izvora objavljuje sočne priče o poznatim lokalnim osobama. Kad joj izvor otkrije da je osoba iz njene prošlosti, a istog tog dana biva ubijen, u Ksenijinom životu i karijeri dolazi do neočekivanog obrta. Tabloid u kojem radi postaje sve više politički orijentisan, teraju je da piše pozitivne članke o vladi, pandemija pravi haos svuda oko nje, a jedina osoba u njenom životu, koja joj je stena i porodica, njena baka Vera, Engleskinja, pozitivna je na virus. Ksenija mora da odabere između sve izraženije političke istrage i veza koje su joj potrebne da spase bakin život, piše u najavi filma „Pored tebe“, koji je svetsku premijeru imao na 70. Filmskom festivalu u Puli.

– Kada smo pozvani na festival, videla sam da se održava u vremenskom periodu kada je mojoj mami 60. rođendan. Palo mi je na pamet da pokušam da utanačim taj događaj baš na dan njenog slavlja 18. jula i uprava festivala mi je izašla u susret. Organizovala sam put njoj i njenoj najboljoj drugarici, to je bio moj poklon. Na jubularni rođendan dobila je svetsku premijeru svog deteta. Mislim da sam se iskupila za sve gluposti koje sam za ovih 30 godina napravila – otkrila nam je Mina, koja je glumački pedigre nasledila od oca Marka Nikolića.

Mina sa majkom u Puli Foto: Promo/pulafilmfestival.hr

O prvom susretu sa sudom publike i filmskih kritičara i sladokusaca u Puli, napomenula je da nije razmišljala, jer je bila pod velikim uzbuđenjem.

– Samo sam mlatila okolo, nisam videla ništa ispred sebe, nisam ništa ni slušala. Bilo mi je bitno samo da taj stres prođe. Posle projekcije sam se osamila i tumarala ulicama, bilo je to neko stanje i blaženstva, ali i potpunog odsustva nekih jačih emocija. To je normalno kada se doživi tako nešto prvi put.

Ostvarenje Stevana Filipovića je imalo veliki odjek u hrvatskoj javnosti, a to je izazvalo i reakcije u Srbiji.

– Poseban kvalitet filma je što komunicira sa različitim generacijama, tako da će moći da se dopre i do mladih kojima je poznat više taj digitalni svet i do starijih kod kojih će se probuditi jugonostalgija kada vide i taj kontekst ovog ostvarenja pored ove medijske stvarnost, tabolida, društvenih mreže, rijalitija…

Za film se priča da je surovo istinit, pa je pitamo kakav je njen utisak bio kada je pročitala scenario.

– Nisam imala ceo scenario kada sam pristala da igram. Nastajao je u procesu rada, svako veče smo improvizovali ono što nam Steva da da uradimo. Duboko smo zašli u proces kada sam dobila prvu ruku scenarija. Nisam imala strah nego uzbuđenje da prvi put imam takvu odgovornosti. U jednom trenutku sam pitala Stevu da li treba da se plašim i on mi je rekao da ne treba. Jedan čovek posle premijere u Puli je rekao da bi nas pozvao na festival dokumentarnog filma, zbog te realnosti – objašnjava Mina.

A u filmu nije samo glumila. Kada ju je reditelj Stevan Filipović pozvao da radi, ponudila mu je arhivu svojih video radova iz perioda pandemije, koji su se savršeno uklapali u priču.

– Shvatila sam da imam ceo video-dnevnik koji sam snimila tokom korone, jer volim da snimam i montiram. Zabeležila sam neke autentične trenutke, kao i puste ulice, policiju koja zaustavlja vozače, lupanje u šerpe… On je to ubacio u film, i najviše se ježim kada to vidim, jer nismo ništa lažirali. A, srećna sam što mi je data prilika da snimim dve scene. Jedna od njih je sa Vlastom Velisavljevićem, koji je igrao deku sa kojim pevam preko prozora i desio se čaroban momenat koji nismo planirali. On je mislio da je snimanje završeno i rukom pokazao znak „smrt fašizmu“ i drago mi je što sam baš ja to zabeležila u njegovoj poslednjoj ulozi.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mina se osvrće na početak rada na filmu „Pored tebe“ i koliko se to promenilo danas kada izlazi pred publiku.

– Pre tri godine se još nije bilo posložilo koliko tema obrađuje, te pipke politike koji su se zavukli u svaku poru današnjice. Lik Ksenije, koja je protagonista, i lik Tadije Milićevića, u tumačenju Darka Ivića, koji je antagonista, pokazuju mnogo suprotnih poteza od onog što bismo pomislili da treba da rade. On je dobar predstavnik toga ko nam je trenutno na državnim funkcijama i kako su počeli, kakva je prošlost takvih ljudi. Film je postavio viđenje sa više strana dva potpuno polarizovana lika u društvu. Međutim, taj prvi tekst, koji je izašao nakon projekcije u Puli, u domaćim tablodima je bio crtanje mete svima nama na čelo sa popisom cele ekipe iako ovde film još nije prikazan.

Zbog premijere u Beogradu počeli su redom da je zovu tabloidi za intervju. Pristala je, jer smatra da treba da se obraća svoj publici.

– Stalo mi je da govorim kako bi do ljudi stigla istina. Da putem tih medija dopremo do onih koji uzimaju zdravo za gotovo ono što pročitaju u tabloidima. Nisam propustila priliku da objasnim da to nije antirežimski film.

O svojoj Kseniji podseća da je to lik koji je igrala kada je imala 20 godina u Filipovićevom filmu „Pored mene“.

– Bila mi je bliska ta mala uloga. I sada smo morali mnogo toga da domaštamo, imala sam mnogo slobode, ali da ne bih odlutala, bavili smo se neverovatnim detaljima, i polako je postajala deo mene. Uzbudljiv, stresno, i nije prijatno ogoliti se pred kamerama, ali na kraju rezultira istinom, a to je ono što pije vodu na filmu i kod publike – objašnjava ova neverovatno otvorena i iskrena mlada glumica.

Činjenica da je imala direktne scene sa dve glumačke legende, svetskom Mirijam Margolis i našom Svetlanom Cecom Bojković, bilo je posebno iskustvo.

– Sa Cecom imam takvu scenu da sam se oduzela kada smo snimale. Prestravila sam se kako je njena uloga napisana i kako ju je maestralno odigrala. I dok smo radile, pomislila sam da će da me potapše, kaže nešto. Bila je profesionalna, reč nije rekla, tako je zategla, da je tačno znala da će mi to dati onaj precizan glumački impuls koji je potreban da izvedem tu scenu. Kada smo završile snimanje, pitala me je: „Dušo, kako ti je mama?“, i tada sam se raspala, shvatila sam da zna čija sam ćerka iako joj to nisam rekla. Mnogo mi je značilo što smo radile zajedno i na premijeri u Puli sam osetila tatino prisustvo kroz nju.

Za britansku vedetu Mirijam Margolis, koja igra njenu baku, mislila je da je nestvarno da će igrati u našem filmu.

– Već je tad imala 80 godina. Pravi predstavnik onih glumaca koji čvrsto stoje na svojim nogama. Lepo je videti nekog čije ste filmove voleli da gledate, kako bez ikakve šminke sa nekim cevčicama u nosu daje sve od sebe 12 sati snimanja. U nekom trenutku nismo znali da li spava u kadru ili glumi da spava. Ona je neko ko je dobro zarađivao, a ovaj film je uradila iz čiste ljubavi i želje da pomogne, i da proba nešto novo.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sada kada prvi put ima glavnu ulogu, pitali smo da li joj je i koliko učešće u rijalitiju “Survivor” pomoglo.

– Donelo je to da svi učesnici budu izloženi javnosti, komentarima na društvenim mrežama, užasan pritisak, mnogo govora mržnje, i kako sam mnogo emotivna, u prvom naletu mi je bilo jako teško. Očeličila sam se i sada mi je smešno, i jako sam srećna, jer sam mnogo naučila iz tog iskustva.

Sa ovim filmom, dodaje, jako je porasla i shvatila da mora da ima stav, što joj je pre bila nepoznanica.

– Sada pokušavam da nadoknadim sve što nisam radila ranije i imam veliku poletnost u tome. Tokom snimanja sam shvatila da mnogo toga ne znam o našoj istoriji i počela sam da popunjavam te rupe, da čitam, učim, to mi daje dodatno samopouzdanje i nastavljam da se razvijam – zaključila je ova posebna mlada glumica.

„Pored tebe“ – 70. Filmski festival u Puli Foto: Promo/pulafilmfestival.hr

U filmu „Pored tebe“ reditelja i scenariste Stevana Filipovića pored MIne Nikolić igraju Mirjam Margolis, dobitnice BAFTA nagrade, Branislav Trifunović, Svetlana Ceca Bojković, Nikola Rakočević, Isidora Simijonović, Tihomir Tika Stanić, Miloš Petrović, Darko Ivić, Milica Majkić, Milica Petrović, Nikola Glišić, Rastko Vujisić, Andrej Pipović, Jelena Kesić, Jovan Zdravković…

Film je producirao Branislav Jević (kuća Hypnopolis), direktor fotografije je Matej Milenković, montažeri su Snežana Ivanović i Stevan Filipović, a originalnu muziku su komponovali Nemanja Rančić i Aleksandar Ranđelović.

Bonus video: Darko Ivić – Šta nas čeka u filmu „Pored tebe“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar