Jugoslovensko dramsko pozoriste, konferencija povodom premijere predstave Alisa u zemlji strahova
Milena Radulović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Da mi je neko rekao da ću kročiti u pozorište sa glavnom ulogom i ovako velikom predstavom i kompleksnim projektom, ja bih rekla da je to moj strah, kaže za Nova.rs Milena Radulović, koja tumači glavnu ulogu u komadu "Alisa u zemlji strahova" slovenačke autorke Eve Mahkovic, u režiji Aleksandra Popovskog u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Reč je o drami zasnovanoj na motivima čuvenog romana „Alisa u zemlji čuda“ Luisa Kerola, a pisana je isključivo za JDP. Prvo izvođenje je bilo zakazana za večeras ali je otkazano samo nekoliko sati posle konferencije za medije.

Mladoj glumici Milenu Radulović, već iskusnoj u naslovnim filmskim ulogama, ovo će biti prvi izlazak na pozorišnu scenu.

– Govorila sam da bih volela da zaigram u teatru sa nečim manjim, da vidim kako ću se snaći. Ali, kako to obično kod mene ide sve ili ništa, odmah se desilo sve. Izazovno je i teško – s neskrivenim oduševljenjem i samopouzdanjem priča Milena.

Predstava Alisa u zemlji strahova
Scena iz predstave Alisa u zemlji strahova Foto:Nebojša Babić

Reditelj Aleksandar Popovski novinarima je otkrio da je posebna potraga bila naći glumicu koja će igrati Alisu i da je nakon brojnih audicija presrećan što je pronašao Milenu jer je tražio nekog ko će autentično doneti jedan drugačiji svet na sceni.

– Mnogo toga mi je bilo izazov, ne znam šta bih pre rekla. Da li je to puna dva sata na sceni, da li rastumačiti ovaj tekst, da li snaći se i popuniti nečim to moje neiskustvo u odnosu na kolege nečim autentičnim, tu kilometražu kako to oni zovu ne možeš da postigneš za dva meseca u odnosu na nečijih 15, 20 godina iskustva.

Predstava Alisa u zemlji strahova
Scena iz predstave Alisa u zemlji strahova Foto:Nebojša Babić

Njena Alisa je, kako kaže, mlada žena od nekih 30 godina, koja se susreće sa raznim stanjima u kojima otkriva praktično sebe.

– Ona ide ka spoznaji ko je u stvari ona. I mi gledamo različite životne situacije koje su nazvane strahovima, i koje su zaoštrene nekim malim horor bajka momentima, gde ona shvata šta je koči ili gura napred. Jer, strahovi nas i teraju napred koliko god nas često stopiraju. Jako, jako zanimljiva priča – objašnjava Radulović.

Predstava Alisa u zemlji strahova
Scena iz predstave Alisa u zemlji strahova Foto:Nebojša Babić

Predstava je fragmentarna i prati Alisino putovanje kroz poznate situacije, od kojih svaka ima svoju dominantnu temu kao što su, kako je rekao Popovski, period puberteta, upoznavanje sa životom, seksualnošću, period promena kada gubimo ideale u koje smo verovali…

– I privatno se osećam kao Alisa. Znate kad ona propada kroz rupu, tako ja u pozorištu govorim vidi ovo, vidi ono, i sve vreme otkrivam šta ona radi u predstavi. Možda je to moje neiskustvo Aca upotrebljavao kao njeno u toj zemlji čuda, odnosno strahova, u kojoj se ja odnosno ona, sada nalazimo – ističe glumica.

Posebno je zanimljiva relacija Alise i Belog zeca, nastavlja Milena, koji je u jednom trenutku to odnos oca i ćerke, prijatelja ali, pre svega, terapeuta i pacijentkinje.

– Okviri su široki i zanimljivi, stvarno nikad nisam gledala ništa slično, a od detinjstva redovno posećujem pozorišta. Meni je izuzetno značajno što predstava ima fenomenalnu muziku. Marjan Nećak je napravio takve songove da je to i muzičko putovanje, tako da i pevam iako su mi svi govorili da ne znam da pevam. Tako da strahova je bilo mnogo ali smo ih rešavali.

U ovoj savremenoj bajci Eve Mahkovic pored Milene Radulović igraju Nebojša Ljubišić (Beli zec), Sloboda Mićalović (Kraljica Herc), Radovan Vujović (Dodo i Riba), Milan Marić (Šeširdžija i Mačak), Jovana Belović (Mišica i Sedmica), Iva Stefanović (Gusenica), Tamara Šustić ( Puh i Orlić) i Denis Murić (Martovski zec, Pelikan i Beba).

Predstava Alisa u zemlji strahova
Scena iz predstave Alisa u zemlji strahova Foto:Nebojša Babić

Jugoslovensko dramsko pozorište naknadno će saopštiti novi termin premijere predstave „Alisa u zemlji strahova“.

Bonus video: Aleksandar Popovski o „Alisi u zemlji strahova“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare