Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Čuvenog severnomakedonskog reditelja Milča Mančevskog, koji je kako tvrdi izložen hajci u svojoj zemlji, podržali su u otvorenom pismu direktor filmskog festivala u Veneciji i predsednici dva italijanska filmska udruženja.

– Već neko vreme izložen sam političkom progonu u svojoj zemlji – kaže za Nova.rs reditelj Milčo Mančevski, koji je zbog svega što prolazi dobio podršku čelnika Venecijanskog filmskog festivala.

Mančevski, severnomakedonski reditelj, najpoznatiji je po svom debitantskom filmu „Pre kiše“, ali i po brojnim drugim nagrađivanim ostvarenjima.

– Prijavio sam korupciju Agenciji za film i Udruženju filmskih radnika. I to je bio povod za politički progon. Blokirali su mi već završeni film „Kajmak“, film u pripremi „Zbogom, Kopakabano!“, koji je prošle nedelje jednoglasno dobio podršku Filmskog centra Srbije (5.900.000 dinara, prim.aut) i već mesecima objavljuju laži u provladinim medijima. Čak su izmislili i krivične prijave, iako je inspekcija Ministarstva za kulturu zaključila da nema nikakvih nepravilnosti – kaže Mančevski za Nova.rs.

Pismo podrške Mančevskom objavljeno je na sajtu Venecijanskog bijenala, i potpisali su ga Alberto Barbera, direktor Filmskog festivala u Veneciji, Frančesko Ranijeri Martinoti i Frančeska Komenćini, predsednici dva italijanska filmska udruženja „ANAC“ i „100 autori“:

Foto:Screenshot/labiennale.org

– Poštovani gospodine Mančevski, izuzetno nam je žao što čujemo da se suočavate sa masovnom kampanjom političke klevete, ličnim pretnjama i političkim i profesionalnim stavljanjem na crnu listu – kaže se u pismu, čiji autori izražavaju „bezuslovnu solidarnost“ sa rediteljem.

Poznaju i cene umetnički rad reditelja, dodaju, „uvek obeležen kriterijumima apsolutne etičke i moralne ispravnosti, izražajne doslednosti podstaknute snažnim osećajem društvene odgovornosti i intelektualnog poštenja“.

– Od vašeg prvog filma „Pre kiše“ koji je osvojio Zlatnog lava za najbolji film na Venecijanskom filmskom festivalu 1994. godine, što je pomoglo da ceo svet postane svestan postojanja i kvaliteta filma u Severnoj Makedoniji. A zatim, kroz vaša kasnija dela, uključujući i one napravljene van vaše zemlje, uvek sa ciljem da se jednog dana vratite tamo (kao što ste i uradili), i pomognete u jačanju filmske industrije kojoj je još uvek potrebna podrška da nastavi da raste.

Italijanske kolege smatraju da su „sve to razlozi za začuđenost što je njegovo hrabro osuđivanje nepravilnosti koje je počinila agencija odgovorna za podršku makedonskoj kinematografiji praćeno neverovatnom kampanjom ostrakizma i stalnim neprijateljstvom agencije čije je loše postupanje, štaviše, prihvaćeno.“

– Snažno se nadamo da će skoro objavljivanje rezultata nove istrage koju je sprovela Državna komisija za sprečavanje korupcije (SCPS), konačno rasvetliti celu situaciju i staviti tačku na ostrakizam koji ste do sada trpeli – zaključuje se u pismu.

Poslednji film Milča Mančevskog „Kajmak“ (2022), koji je tokom ovog proleća bio prikazivan u srpskim bioskopima, biće prikazan i u okviru Open Air programa na predstojećem Sarajevo film festivalu.

Bonus video: „Kinematografija u Srbiji je na uzlaznoj putanji“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar