Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Reditelj, scenarista i pisac Milčo Mančevski je dobitnik nagrade "Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, koja će mu biti uručena na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE), tokom održavanja od 15. do 20. septembra, najavili su organizatori.

Mančevski je jedan od najistaknutijih filmskih stvaralaca iz regiona, koji je ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu i time zaslužio glavno priznanje festivala koje nosi ime našeg proslavljenog sineaste Pavlovića, kaže se u odluci LIFFE-a.

„Nema malih i velikih kinematografija. Postoje mali i veliki filmovi, mali i veliki autori. Pavlović je jedan od najvećih, i zato se puno radujem ovoj nagradi koja nosi njegovo ime“, rekao je Mančevski.

Severnomakedonski sineasta je do sada snimio sedam filmova, a među njima je „Pre kiše“ (1994) koji je osvojio Zlatnog lava na Festivalu u Veneciji, dok ga je uticajni list Njujork tajms uvrstio u svoj vodič najboljih 1.000 filmova ikada napravljenih. Mančevski je autor i više od pedeset kratkih filmova, kao i jednog nastavka serije „Wire“.

Među ranijim dobitnicima nagrade „Živojin Žika Pavlović“ su Goran Marković, Slobodan Šijan, Emir Kusturica, Rade Šerbedžija, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac, Bogdan Diklić i Goran Paskaljević.

Na festivalu u Leskovcu se dodeljuju još i dva priznanja za režiju i dve glumačke nagrade, a umetnički direktor LIFFE-a je reditelj Darko Bajić. LIFFE će biti održan 15. put u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije i grada Leskovca.

Bonus video: Feđa Štukan o današnjem shvatanju reči „Jugosloven“ i filmskoj autobiografiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar