Žiriranje za dodelu nagrade "Neda Depolo", Foto: Radio Beograd 2/Promo

Ostvarenje "Ka oblacima" autorke Milane Milošević, studentkinje doktorskih studija kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu pobednički je rad ovogodišnjeg konkursa za studentsku nagradu "Neda Depolo", koju Radio Beograd 2 svake godine dodeljuje za kreativni doprinos radio izrazu.

Nagrađenoj autorki će na svečanosti povodom Dana Radio Beograda biti uručeno priznanje Povelja Radio Beograda 2 i 1.000 evra iz Fonda „Neda Depolo“, saopštio je Radio Beograd.

Drugu i treću nagradu dobile su takođe studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti. Druga je pripala Anđeli Milić, za radiofonsku kompoziciju „Bezvremena“, a treća Nikoleti Radulović, za radiofonsko ostvarenje „Tesla“.

Njima, uz povelje Radio Beograda 2, sleduje i kvalitetni digitalni snimač zvuka, dar preduzeća „Kompani DigiTV“.

Foto: Radio Beograd 2/Promo

Žiri, koji je odluku doneo u direktnom radio prenosu iz Studija 6, radio je u sastavu: Boško Milin, dramaturg i profesor FDU u Beogradu (predsednik), Marija Ćirić, teoretičarka umetnosti i medija i profesorka FILUM-a u Kragujevcu, rediteljka i urednica ktematskog kanala „Vrteška“ Radio Beograda Aleksandra Urošević, kao i urednici u Dramskom programu Radio Beograda Predrag D. Stamenković i Vladimir B. Popović.

Primarni kriterijum u radu žirija bila je inovativnost, ali i smelost, eksperimentisanje u kontekstu izrečenih ideja i primenjenih kreativnih sredstava.

U tom smislu, posebno je pohvaljeno i delo Olge Janković „Ljes“ (Šuma) koje, kako je istaknuto, „svojom izražajnoću svedoči o kapacitetima radiofonijskog izraza“.

Cilj nagrade „Neda Depolo“ je da podstiče stvaralaštvo mladih u oblasti radiofonije i da njihov talenat povezuje sa proizvodno-kreativnim pogonima u Radio Beogradu, kući koja ima bogatu tradiciju i međunarodni ugled u domenu radio-arta.

Ovim konkursom čuva se uspomena na Nedu Depolo, kreativnu ličnost koja je znatno doprinela razvoju srpske radiodramske umetnosti.

Nagrade će biti uručene u četvrtak, 1. oktobra, na svečanosti u Kamenoj sali Radio Beograda, kada će najstariji elektronski medij na Balkanu obeležiti 96 godina uspešnog rada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar