Milan Kundera, Foto:EPA/-

Književnik Milan Kundera (91), autor knjige "Nepodnošljiva lakoća postojanja" i drugih priznatih romana, odlučio je da pokloni svoju privatnu biblioteku i arhivu javnoj biblioteci u češkom gradu Brnu gde je rođen i proveo detinjstvo.

Iz Moravske biblioteke u gradu Brno saopštili su da će celokupna zbirka biti preneta iz Kunderinog stana u Parizu na jesen, javio je AP.

Donirani predmeti uključuju izdanja Kunderinih knjiga na češkom i 40 drugih jezika, članke koje je pisao on i one pisane o njemu, kritike njegovih dela, isečke iz novina, autorizovane fotografije i crteže autora. Sve će biti dostupno javnosti, uglavnom u digitalnim verzijama, saopšteno je iz biblioteke.

Češki ministar kulture Lubomir Zaoralek pozdravio je taj potez, nazivajući ga „izvanrednim kulturnim događajem“.

Kundera je pobegao iz komunističke Čehoslovačke i od 1975. godine živi u Francuskoj, gde je i objavio svoje najpoznatije knjige, uključujući „Knjigu smeha i zaborava“ (1979), „Nepodnošljivu lakoću postojanja“ (1984), „Umetnost romana“ (1986) i „Besmrtnost“ (1990).

Njegova kasnija dela, napisana na francuskom, još nisu prevedena na češki. Kunderina supruga Vera rekla je predstavnicima biblioteke da njen suprug sarađuje sa prevodiocem na prvom češkom izdanju romana „Neznanje“ iz 2000. godine.

Pisac živi povučeno, putuje u svoju domovinu inkognito i nikada ne razgovara sa novinarima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare