Foto:Promo/Mikser

Mladi balkanski dizajneri / Young Balkan Designers (YBD) je regionalna platforma za talente, osnovana 2011. na inicijativu Mikser organizacije sa ciljem mapiranja, promocije i razvoja kreativnog potencijala Balkana u oblasti industrijskog dizajna. Sada, deceniju kasnije, zajednički nastupamo na najvećem Sajmu nameštaja - Salone del Mobile u Milanu, kaže za Nova.rs arhitekta Maja Lalić, kreativna direktorka Miksera.

Na ovom prestižnom Sajmu koji obeležava 60 godina postojanja, od 7. do 12. juna 2022. godine, mladi dizajneri Balkana predstaviće pod jednim imenom svoje ideje, inovacije i kreativnost.

– U to vreme u Milanu može da se vidi ono najbolje na međunarodnoj dizajnerskoj sceni, i smatram naše učešće izuzetnim uspehom – ističe Lalić, i podseća da se sajam dve godine nije održavao zbog pandemije koronavirusa.

Maja Lalic Mikser
Maja Lalić Foto:Marija Piroški

Prefiks „balkanski“, kako kaže, jeste prirodni nastavak prvobitnog koncepta projekta koji se odnosio na mlade srpske dizajnere.

– Tokom našeg veoma zapaženog nastupa u Milanu 2011. okupilo se mnogo mladih dizajnera iz zemalja ex-Jugoslavije. I oni su želeli da budu deo našeg koncepta i tako je potpuno spontano nastala balkanska selekcija. Takva evolucija savršeno korespondira sa ulogom koju Mikser ima u okruženju. A to je afirmacija celog regiona s kojima imamo toliko toga zajedničkog, kao jedinstvenog bloka, slično načinu na koji se organizovao skandinavski kreativni sektor, naša večna inspiracija. Po uzoru na udruživanje i zajednički promociju skandinavskog dizajna u svetu, mi gradimo našu autentičnu priču na koju smo veoma ponosni i promovišemo u Milanu „balkanski dizajn“ za koji publika najvećeg svetskog sajma nameštaja pokazuje sve veće interesovanje. Svaki od naših nastupa 2009, 2010 i 2011. prepoznat je od međunarodnog žirija Sajma, nominacijama ili priznanjima za najbolji proizvod ili štand.

Foto:Promo/Mikser

Mikser je, nastavlja Lalić, organizovao javni konkurs na temu „Life Hacks” (prečice za bolji život) koji je ohrabrio mlade stvaraoce da razmišjaju van ograničenja masovne, industrijske proizvodnje.

– I da otvore put ka samoodrživim, jednostavnim, pristupačnim i personalizovanim rešenjima. Pristiglo je 111 radova na kojima je radilo 125 dizajnera iz devet zemalja regiona, a odabrani su od stručnog internacionalnog žirija. Ocenjivana je domišljatost, inovativnost, primenjivost dizajnerskih rešenja i njihov doprinos zdravom i održivom načinu života – objašnjava Maja Lalić.

Žiri je odabrao 15 pobedničkih radova čiji su autori – Milan Kajganić sa dva rada, Arpad Pulai, Ðurđa Garčević, Tijana Kostić iz Srbije. Ena Begičević Čeliković i Mehmed Mešanović iz Bosne i Hercegovine. Katarina Trpčić i Matko Plovanić iz Hrvatske. Eva Garibaldi, Tadej Urh i Andraž Rudi Vrhovšek iz Slovenije. George Andriotis i George Bosnas iz Grčke, Nada Elkharashi iz Turske i Doroteya Chelnieva iz Bugarske.

Foto:Promo/Mikser

Salone del Mobile će jubilej obeležiti u velikom stilu sa temom dizajna budućnosti.

– U junu ćemo videti najbolja svetska dizajnerska rešenja koja spajaju dizajn, ekologiju i tehnologije. Važno je što nastupamo zajedno iz više razloga. Prvo, mala tržišta imaju sužene potrebe, a kreativnost i svežina ideja koje danas donose mladi dizajneri svakako imaju izglednije šanse za realizaciju na većem, regionalnom tržištu. Drugo, i industriji, pre svega nameštaja, svakako više odgovara veći prostor odakle regrutuju talente i ideje. San svakog proizvođača je što konkurentniji proizvod na ino-tržištu, što je proces koji je nezamisliv bez novih ideja – smatra Maja Lalić i dodaje da su veoma uzbuđeni što prvi put imaju više regionalnih kompanija poput domaćeg GIR-a i Boreala, hrvatske Prostorije i Nunc-a, i Zanata iz Bosne i Hercegovine, koje su stale iza njihovog projekta i koje veruju da je budućnost u povezivanju i razmeni, i podršci mladim talentima.

Foto:Promo/Mikser

Na ovom uglednom sajmu koji spaja proizvođače nameštaja i asesosara sa inovativnim kreativcima, balkanski tim predstaviće duhovita dizajnerska rešenja koja doprinose zdravijem, održivom načinu života i blagostanju korisnika, primenjuju principe cirkularnosti, štede prirodne resurse, nude korisniku fleksibilnost i više namena, jednom rečju pokazuju svu balkansku domišljatost i inventivnost koja se sada, u eri klimatske i društvene krize očekuje od dizajnera na globalnom nivou.

Osim proizvođača i dizajnera, Salone del Mobile Milano, koji je osnovan 1961. godine, jedan je od najiščekivanijih događaja u svetu dizajna ne samo kod dizajnera i proizvođača, nego i od publike koja ga posećuje u ogromnom broju. Njegovo poslednje izdanje ostaće upamćeno po rekordnoj poseti koja beleži skoro 400.000 posetilaca iz 181 zemlje sveta. Četiri velike izložbe u okviru sajma, ugostile su 2.418 izlagača među kojima je predstavljeno 550 dizajnera.

Posle svetske premijere u Milanu, nagrađeni radovi biće predstavljeni domaćoj i regionalnoj publici u Beogradu početkom oktobra 2022. na Mikser festivalu, kao jednom od najznačajnijih regionalnih festivala kreativnosti i društvenih inovacija.

Bonus video: Snaga uma – Anita Mančić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar