Feđa Stojanović u filmu "Napravi urmašice po bakinom receptu!" Foto: Mikser/Promo

Osam kratkometražnih filmova koji promovišu međugeneracijski dijalog i međusobnu solidarnost u društvu, nastali u okviru projekta “Poveži se!” u produkciji kulturne organizacije Mikser i Populacionog fonda UN biće premijerno prikazano u utorak, 15. decembra, od 14.30 sati na internetu, najavili su organizatori.

Produkcijom kratkih edukativnih filmova starijim građanima približavaju se najčešće upotrebljavane komunikacione platforme i aplikacije što su vajber, skajp i fejsbuk. Pored toga, prikazuju se i neke od njihovih veština, od raznih hobija, preko bavljenja umetnošću, pa sve do rešavanja brojnih životnih situacija koje su proživeli i pružanja dragocenih saveta onima koji sada prolaze kroz slične izazove. Kratki filmovi prikazaće, takođe, dvosmerni odnos između starijih građana i celine društva i pokazaće njihov potencijal da ostanu njegovi aktivni članovi, opisuju ovaj projekat u Mikseru.

Penzioner Rajko Borić u kratkom filmu „Napravi svoj eko-telefon“ Foto: Mikser/Promo

Publika će, između ostalog, moći da vidi „Napravi urmašice po bakinom receptu!“ sa Mirjanom Cvetković, Milicom Petrović i Feđom Stojanović u režiji Jelene Pavlović, prema scenariju Ivana Lalića, kao i njihov film „Upoznaj svoj instrument“ sa zajedničkim nastupom Ljubiše i Stevana Jovanovića na flauti i kontrabasu, tu je i „Napravi svoj eko-telefon“ sa penzionerom Rajkom Borićem u njegovoj radionici za izradu drvenih telefona, video-tutorijal Rade Đuričin za korišćenje aplikacija namenjenih starijim osobama…

Rada Đuričin Foto: Mikser/Promo

Specijalni gosti premijernog prikazivanja koja će, prema najavama organizatora, biti održana uživo preko zuma i kanala na Jutjubu biće i glumci i glumice u filmovima: Feđa Stojanović, Rada Đuričin, Nikola Đorđević, Tina i Gordana Lalić, Ljubiša i Stevan Jovanović, Mirjana Cvetković, Milica Petrović, Rajko Borić, Mihailo Kitevski, Darko Dožić, Milica Stojković.

Program će voditi Borka Jeremić, zamenica direktora UNFPA za Srbiju i Ivan Lalić, izvršni direktor Miksera, a publika će moći da glasa za najbolji film i najbolju mušku i žensku ulogu, najavljuju organizatori.

Zainteresovani treba da popune formular, a zoom link za premijeru biće poslat na dan događaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar