Tejlor Hokins Foto: Dan Deslover / Zuma Press / Profimedia

Uspeo sam da živim od sviranja rokenrola. Pa, ima li nečeg lepšeg od toga, govorio je Tejlor Hokins, bubnjar američkog sastava Fu fajters koji je iznenada preminuo u petak na subotu u Bogoti u 51. godini.

Samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da izađe na scenu u glavnom gradu Kolumbije, Tejlor Hokins pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Bogoti. Hitna pomoć je u petak uveče alarmirana zbog toga što je „neimenovani muškarac“ imao nesnosan bol u plućima. Ubrzo je u hotel u severnom delu Bogote stigla hitna pomoć. Pacijenta, za koga će se ispostaviti da je Tejlor Hokins, zatekli su u besvesnom stanju i pokušali sve kako bi ga „vratili u život“.

– Međutim, ništa nije davalo rezultat i konstatovana je smrt pacijenta – izjavio je juče portparol Odeljenja zdravstvene zaštite u Bogoti.

Odmah su urađene toksikološke analize. I analize na osnovu uzoraka urina pokazale su, kako je saopštilo Kolumbijsko javno tužilaštvo, da je u telu Tejlora Hokinsa u trenutku smrti pronađeno čak deset psihoaktivnih supstanci i lekova. Među njima su marihuana, opioidi, triciklični, kao i drugi antidepresivi, i benzodiazepin.

Međutim, Javno tužilaštvo nije preciziralo da li je miks tih lekova bio koban po Hokinsa, dodajući samo da se „istraga nastavlja“.

Tejlor Hokins je za života često „koketirao“ sa narkoticima. Drogirao se, kako smo već pisali, dugo, a narkotici su bili način da se izbori sa teretom slave. Pre 21 godinu predozirao se u Londonu s heroinom i čak dve nedelje bio je u komi. Posle tragične smrti tužno „zveči“ njegova izjava za „Kerang“ da je „verovao u glupi mit – živi brzo i umri mlad„.

Ispred hotela u kojem je bubnjar Fu fajtersa preminuo pre nego što je sa svojim sastavom trebalo da nastupi na festivalu Estereo Picnic već dva dana silni poštovaoci Tejlora Hokinsa pale sveće i ostavljaju cveće.

Bend predvođen Dejvom Grolom saopštio je da je „slomljen zbog smrti Tejlora Hokinsa“, kao i da će njegov „muzički duh i zarazni osmeh živeti s njima zauvek“. Takođe, otkazan je ostatak turneje po Južnoj Americi. Trebalo je da Fu fajtersi, koji su nedavno uvršćeni u Rokenrol hol slavnih, sviraju na dodeli Gremi nagrada, koja je zakazana za 3. april, a da u maju krenu na turneji po SAD. Sve je sada stavljeno ad-akta…

Tejlor Hokins Foto: Rob Latour / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čitav svet muzike i dalje je u šoku zbog preranog odlaska bubnjara. Nakon Toma Morela, Ringa Stara, Ozija Ozborna, Džina Simonsa, Bilija Ajdola, svoje ogromno žaljenje izrazili su i Mik Džeger, Džoan Džet, Ekls Rouz, Kvestlav, dok je bubnjar i koosnivač Metalike Lars Urlih napisao na Instagramu da se zahvaljuje Hokinsu „na najvećem i najtoplijem osmehu i tome što bi osvetleo svaki prostor svojom zaraznom energijom“, prisetivši se da su se poslednji put čuli pre samo dve nedelje.

Upitan šta ga je ponukalo da sedne za bubnjeve, Tejlor Hokins je pre nekoliko godina u emisiji „60 minuta“ kazao:

– Želeo sam da budem kao Rodžer Tejlor i da uđem u sastav Kvin.

I nekadašnji bubnjar Kvina, Tejlor i jedan od Hokinsovih idola istakao je posle tragične vesti da se oseća kao da je „izgubio omiljenog brata“:

– Bio je tako briljantan čovek, mentor mom sinu Rufusu i prijatelj kakav se retko stiče – tužno je konstatovao Rodžer Tejlor.

Poslednji put Tejlor Hokins stao je na scenu pre tačno nedelju dana u Argentini. I tada je otpevao pesmu Kvina „Somebody to Love“.

Fu fajtersi su, u okviru turneje po Južnoj Americi, 22. imali zakazan nastup na paragvajskom festivalu Asunciónico, međutim otkazan je u poslednjem trenu zbog lošeg vremena. Ali, iako nije nastupio u Paragvaju, ostale su zabeležene, kao praktično istorijski dokument, fotografije s mladom bubnjarkom.

Na maltene poslednjim fotografijama za života Tejlora Hokinsa, načinjenim tri dana uoči smrti ispred hotela u Paragvaju bunjar čuči kraj devetogodišnje devojčice, s velikom osmehom. A fotografije su nastale, kako prenosi CNN, tako što je devetogodišnja Ema Sofija, inače velika obožavateljka Fu fajtersa, došla ispred hotela u kojem su članovi benda odseli. Želeći da ih impresionira ponela je sa sobom svoje bubnjeve i nasred ulice počela da svira numere Nirvane i Fu fajtersa. Ubrzo se oko nje okupila gomila prolaznika, a „komešanje i zvuke s ulice“ čuo je i sam Hokins. I sišao je da vidi o čemu se radi… Okupljenima se izvinio zbog otkazivanja svirke, a onda se obratio šokiranoj Emi.

Ostavljena bez teksta, jedino što je uspela jeste da se fotografiše sa svojim idolom, da bi se posle poverila ocu uz reči: „Od najgoreg dana u mom životu, ovaj dan se pretvorio u najbolji ikada!“

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar