Foto: Srđan i Goran Vejvoda

Umetnička dela Gorana i Srđana Vejvode biće predstavljena pred beogradskom publikom na izložbi "Mi" u Galeriji Novembar.

Postavka „Mi“, s delima braće Vejvode, biće otvorena u Galeriji Novembar u sredu, 19. oktobra s početkom od 18 časova, saopšteno je iz ove galerije.

Pred publikom će se do 13. novembra u galeriji u Kursulinoj naći opus braće Vojvoda, koji su potekli iz ugledne diplomatske porodice, i bili akteri i svedoci bujanja ovdašnje umetničke scene s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina, a svoj život i rad nastavili daleko odavde.

Više od pet decenija Srđan Vejvoda, koji je rođen 1952, bavi se fotografijom, prevashodno amaterski. Tokom ranih osamdesetih, s bratom Goranom, bio je aktivan kao fotograf na beogradskoj muzičkoj sceni. Mnogi od tih radova našli su se na njihovoj zajedničkoj izložbi 1981. godine u Srećnoj Galeriji SKC-a. Srđan od 1986. godine živi i radi u SAD.

Foto: Srđan i Goran Vejvoda

Multimedijalni umetnik Goran Vejvoda, četiri godine mlađi od Srđana, bavi se zvukom i vizuelnim medijima od rane mladosti. Aktivno je učestvovao u beogradskoj novotalasnoj sceni, u periodu od 1979. do 1985. godine kao muzičar i katalizator brojnih ideja i projekata.

Foto: Srđan i Goran Vejvoda

Preselio se 1985. godine u Francusku, a 2015. u Sjedinjene Američke Države. Album, koji je Vejvoda svojevremeno radio s pokojnim novosadskim muzičarem Mitrom Subotićem Subom, „The Dreambird“ i za koji se verovalo da je zauvek izgubljen, nedavno je objavila brazilska izdavačka kuća „Lugar Alto“.

Foto: Srđan i Goran Vejvoda

– Fotografije stoje večno ispred nas, dok muzika teče i neuhvatljiva je, svetlost fotografija uporno traži svoje mesto, klizi, muči se, pomera sve i svašta neobjašnjivo, neobično, na dnu raznih duhova. Prošlost juri zatvorena na odštampanom papiru iza nas, poput viteza u video-igri koji nema ime. Šta će biti s milijardama fotografija, u vizuelnom zagađenju koje ostavljamo, ko će imati snage da izabere, sređuje, analizira i ocenjuje u dubokom ponoru bez ogledala – reči su Gorana Vejvode.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar