Metropoliten
Metropoliten opera, Foto: EPA-EFE/Peter Foley

Metropoliten opera otkazala je celu narednu sezonu i ostaje zatvorena do jeseni 2021. godine. Boljšoj je posle najduže zatvorenosti još od Napoleonove invazije, počeo sezonu 6. septembra i ubrzo otkazao predstavu zbog potvrđenih slučajeva zaraze.

Nakon što je pandemija koronavirusa primorala pozorišta u Moskvi na najveću pauzu u poslednja dva veka, Boljšoj, koji je radio i tokom Drugog svetskog rata i tokom revolucije 1917, bio je nestrpljiv da ponovo primi publiku.

Planovi o novoj sezoni opere i baleta na tri scene najavljeni su tokom leta i 6. septembra je Boljšoj počeo svoju sezonu izvođenjem Verdijevog „Don Karla“ uprkos tome što je u Moskvi i dalje svakog dana bilo nekoliko stotina novoobolelih od kovida.

Nije trebalo dugo da se stvarnost pandemije umeša i treće izvođenje „Don Karla“ je otkazano u poslendjem trenutku pošto je utvrđeno da je pevač Ildar Abdrazakov pozitivan na koronu, a ubrzo je i sopran Ana Netrebko na Instagramu objavila da je takođe dobila pozitivan test.

Boljšoj teatar, Foto:EPA/MAXIM SHIPENKOV

„Razumemo da koronavirusa nije nestao, da je epidemija tu. Izgleda da će epidemija postati deo naše svakodnevnice tako da ne možemo stalno odlagati početak rada“, rekao je generalni direktor Boljšoja Vladimir Urin i dodao da teatar radi na tome da osigura da se otkazivanje predstava ne dešava često.

Teatri širom sveta bore se da pronađu način da funkcionišu u uslovima pandemije.

Operske kuće su možda u najtežoj situaciji, primećuje „Gardijan“, jer pevači imaju raspored zakazan nekoliko godina unapred, a produkcije su skupe uz angažovanje stotina pevača i muzičara te je njihovo otkazivanje noćna mora za blagajne.

Tokom leta nekoliko operskih festivala je testiralo život u novoj normalnosti, a neke od operskihn kuća širom Evrope otvorilo je svoja vrata uz strogu primetu mera za suzbijanje širenja koronavirusa i esktremno ograničen program.

S druge strane, Metropoliten opera je odlučila da otkaže celu sledeću sezonu i ostane zatvorena do 27. septembra iduće godine.

U čuvenom Metu su se nadali da će moći da otvore vrata 31. decembra, ali nadležne zdravstvene službe su im savetovale da to odlože do jeseni 2021.

Ta operska kuća, sa 3.800 mesta, godišnje izvede više od 200 predstava koje vidi skoro 800.000 gledalaca.

„Zbog stotina izvođača koji moraju da vežbaju i nastupaju i zbog velikog broja gledalaca, za Metropoliten ne bi bilo sigurno na nastavi rad dok vakcina ne bude u širokoj upotrebi, dok se ne uspostavi imunitet i nošenje maski i fizička distanca više ne budu neophodni“, stoji u saopštenju.

U Metu planiraju čak i da skrate trajanje pojedinih opera zbog aktuelne situacije sa virsuom.

Kao i Met i Brodvej ne moeže da funkcioniše sa socijalnom distancom ni finansijski da podnese smanjen broj posetilaca.

Brodvej, koji je vrata zatvorio 12. marta, nekoliko sati nakon Meta, za sada se ne oglašava. Poslednja informacija je da teatri koje Brodvej okuplja, ostaju zatvoreni do 3. januara 2021.

Boljšoj je kao repertoarsko pozorište sa ogromnim brojem umetnika koji su zaposleni, u boljoj poziciji od drugih, ali je i on morao da uvede neke izmene.

Orkestar je smanjen, a pozorište se zbog poteškoća u putovanju oslanja na sopstvene umetnike, umesto na gostovanja stranih kad god je to moguće.

Rusija je i dalje zatvorena za većinu međunarodnih letova, a pozorište je moralo da unajmi avion za dovođenje režisera u Moskvu na premijeru četiri jednočina baleta kojim je počela baletska sezona.

Boljšoj prodaje samo 50 odsto ulaznica , a na ulazu se meri temperatura. Maske bi trebalo da budu obavezne, ali na izvođenju baleta „Romeo i Julija“ prošle nedelje, većina publike ignorisala audio poruke kojima se mole posetioci da nose maske. U pauzi bar je bio pun gledalaca bez maski koji su uživali u šampanjcu i kolačima.

„Na nesreću, uprkos stalnim podsećanjima da je neophodno nositi maske, ljudi se često ne pridržavaju toga i bojim se da je to već njihova odgovornost. Možemo samo da zamolimo ljude, nemamo načina da ih prisilimo“, rekao je Urin.

Trenutno dvoje iz baletskog ansambla je u izolaciji zbog kovida i dva člana tehničkog osoblja. Urin je rekao da ako se proširi broj obolelih, ponovo će morati da zatvore teatar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar