Boris Džonson Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Bivši britanski premijer Boris Džonson potpisao je ugovor za pisanje knjige o turbulentnom vremenu kada je bio premijer, a najavljena je kao "memoari kakvi do sada nisu viđeni".

Džonson je potpisao ugovor sa izdavačem „Harper Kolins“, a memoari tek treba da budu naslovljeni. Takođe, nije još uvek određen datum objavljivanja.

Biograf i prijatelj Borisa Džonsona, Endru Gimson, inače autor knjige „The Rise of Boris Johnson“, kazao je za „BBC“ da očekuje da će bivši premijer zaraditi ogromnu sumu novca od ove knjige.

– Biće sigurno izuzetno čitan. Ljudi plaćaju ogromne količine novca za ovakvo štivo – istakao je Gimson.

Književni agenti predviđaju da bi Džonson mogao da bude plaćen više od milion funti za memoare. Izdavači „Harper Kolins“ odbili su da podele detalje o tome koliko je Džonson plaćen za posao, kada bi knjiga mogla da bude gotova ili koliko se kopija očekuje da će biti prodato.

Boris Džonson
Boris Džonson Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

U kratkoj izjavi, direktorka izdavaštva Arabela Pajk rekla je:

– Radujem se radu sa Borisom Džonsonom dok piše svoje memoare o vremenu kada je bio na funkciji premijera tokom nekih od najznačajnijih događaja koje je Ujedinjeno Kraljevstvo doživelo u poslednje vreme.

Džonsona su njegovi ministri primorali da podnese ostavku prošlog jula nakon što je niz kontroverzi narušilo poverenje. Pokušao je da se vrati nakon što je njegova naslednica Liz Trus dala ostavku u roku od nekoliko nedelja od preuzimanja funkcije, ali je na kraju ostao po strani. Džonsonovo vreme na funkciji je delimično definisano pandemijom Kovida-19 i izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije. Postojale su spekulacije da Džonson planira povratak, i da je rekao da će se ponovo kandidovati kao poslanik na sledećim izborima.

Boris Džonson Foto: EPA-EFE/SIMON DAWSON / NO10 DOWING STREET

Endru Gimson je istakao da će memoari biti „važna stavka u spasavanju njegove reputacije“:

– Mora da kaže još jednom tim ljudima da vredi, a ovo je dobar način – rekao je Gimson, predviđajući da bi knjiga mogla biti objavljena ove godine.

Boris Džonson ima dugu karijeru u medijima. Pre dolaska na mesto premijera, radio je kao urednik za „Spectator“ od 1999. do 2005. i kao kolumnista za „Telegraf“.

I drugi britanski premijeri su obezbedili unosne poslove sa knjigama, primajući velike sume za izdavačka prava. Toni Bler je 2007. plaćen oko pet miliona funti za svoje političke memoare „A Journey“, dok je Dejvid Kameron zaradio 1.5 miliona funti za svoje memoare „For The Record“.

Boris Džonson je već napisao niz knjiga, uključujući „The Churchill Factor“, biografiju njegovog heroja i ratnog vođe Vinstona Čerčila.

Privatan život bivšeg britanskog premijera bio je u fokusu i prošle godine, kada je prikazana satirična dokudrama, šestodelna britanska serija „This England“ koja je kroz svedočenja zvaničnika britanske Vlade i zdravstvenih radnika, donela priču o početku pandemije u ovoj zemlji, a režirao ju je Majk Vinterbotom.

Boris Džonson i Kenet Brana Foto:PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia/EPA-EFE/DAVID SWANSON

Ključnog čoveka države u to vreme, Borisa Džonsona igrao je slavni glumac i reditelj Kenet Brana, a kritika je bila podeljana.

Bonus video: Boris Džonson u poseti Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar