Foto: Shutterstock

Međunarodni festival podvodnog filma u 26. izdanju biće održan 24. i 25. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, saopšteno je iz direkcije manifestacije.

Otvaranje festivala pod sloganom „Neka vode uvek budu čiste“ planirano je za 24. decembar u 16 časova, da bi od 18 časova krenule projekcije filmova, što će biti nastavljeno i narednog dana.
Međunarodni festival podvodnog filma u Beogradu je jedinstvena prilika da publika zaviri u podvodni svet, da sazna više o tome kroz filmove, fotografije i sastanke sa autorima i ostalim podvodnim entuzijastima, kaže se u saopštenju.

Filmovi na Festivalu su edukativnog karaktera i doprinose razvijanju ekološke svesti i širenju znanja i potrebi zaštite životne sredine. Prikazana ostvarenja će se takmičiti u dve kategorije – „PC Pro category“ (profesionalne produkcije) za velike filmske i TV kuće i „IC Film category: IC Independent category“, za nezavisne producente i amaterske filmske autore.

Određene su i posebne nagrade – za najbolji domaći film i najbolji ekološki film. Selekcioni žiri je odabrao 85 fim IC kategorije i 11 filmova PC kategorije.
Ove godine domaći autori su zastupljeni sa sledećim naslovima: „Porodične veze“ Gordane Zđelar, „Sea Lions“ Sanje Pešić, „RB M57 Mamut Sisaljka“ Branka Kneževića, „Peltastis“ rediteljskog tandema – Dragan Perašević i Igor Obradović, i „Sidro“ Mateje Jeremića.

Festival se održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu i Saveza ronilaca Srbije – SOPAS i Saveza ronilaca Beograda.
Organizator Festivala je Klub podvodnih aktivnosti “ Beograd”.

„Nadamo se da će u Beogradu, svakog decembra uvek biti plave boje i da će Međunarodni festival podvodnog filma opstati, dovodeći svet u Beograd, i odvodeći Beograd u svet“, poručuju iz organizacije festivala.

Bonus video: 24 minuta – Kralj Čačka „Zemlja nije moj dom“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar