Foto: Mister Vorky/Promo

Međunarodni festival jednominutnog i kratkog filma "Mister Vorky", osmi po redu, biće održan od 9. do 13. juna u Kulturnom centru "Brana Crnčević" i Zavičajnom muzeju u Rumi, saopštili su organizatori ove manifestacije, Nezavisni filmski centar "Vorky Team".

U takmičarski program jednominutnih filmova uvršćeno je, po izboru selektora festivala, reditelja Marka Kostića, 120 najkraćih svetskih filmskih ostvarenja.

O festivalskim nagradama odlučivaće regionalni tročlani žiri u sastavu: rediteljka Maša Nešković iz Beograda, reditelj i producent animiranih filmova Žarko Ivanov iz Skoplja, i teatrolog i filmolog Ronald Panza iz Mostara.

U takmičenju kratkometražnih filmova koje nosi naziv „9413“ biće prikazan 21 naslov – pored igranih i dokumentarnih ostvarenja, na programu su i eksperimentalna i animirana dela, koja su tokom prethodna dva festivala bila veoma uspešna.

Plakat jednog od fimova u takmičarskog selekciji Foto: Mister Vorky/Promo

Odluku o najboljim kratkim filmovima doneće beogradski dramaturg i filmski kritičar Ivan Velisavljević. U obe takmičarske konkurencije biće prikazano osam domaćih ostvarenja: pet jednominutnih i tri kratkometražna naslova – „I ništa“ Zorana Tairovića, „Veliki robot“ Vojina Vasovića i „Izoštravanje“ Zorana Saveskog.

Tema ovogodišnjeg festivalskog izdanja je „Cinema in Tune“, pa će tako pored „klasičnih“ projekcija, biti organizovan i događaj Inicijative za filmsku muziku „Lajv saundtrek“, na kojem će vojvođanski eksperimentatori uživo stvarati muzičke i zvučne podloge za savremene neme filmove.

Temu festivala na zvaničnom otvaranju 10. juna prati i izložba „Vorkapić – Film i muzika“, kao i omaž nedavno preminulom kompozitoru filmske muzike – Zoranu Simjanoviću.

Biće održana i radionica „Zvuk Rume“, a ulaz na sve programe festivala je besplatan, saopštili su organizatori.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar