Vladan Matijević Foto: Vesna Petrović

Nagrada "Liplje" za savremenu književnost, koju dodeljuje 25. Međunarodni sajam knjige "Banja Luka 2020", pripala je Vladanu Matijeviću za roman "Sloboda govora", u izdanju beogradske "Lagune".

U obrazloženju žirija, u čijem sastavu su bili prof. dr Igor Simanović (predsednik), doc. dr Mijana Kuburić-Macura i mr Valentina Milekić, navodi se da Vladan Matijević kroz priču o nestanku novinara Saše Čomskog i potragu za istinom Vladimira F. „aktuelizuje problem uslovljenosti savremenog novinarstva trenutnim političkim okvirom“.

„Uspostavljajući dijalog sa Kafkom, pisac iznimno vešto koristi potencijal kafkijanske stvarnosti i kreira, u žanrovskom pogledu, vrlo izazovan tekst koji se otvara kao novinarski izveštaj da bi prerastao u istinski triler, osmišljen da čitaoca vodi do uzbudljivog raspleta. Međutim, podjednako je bitno pitanje koje se nameće kao ključna piščeva intencija: da li je stvarnost koju vidimo i doživljavamo, u stvari, iskrivljena i kreirana od nekog medija koji suštinski upravlja njome“, piše u obrazloženju žirija.

„Lepo je dobiti informaciju da je neko pročitao moju knjigu i ocenio je vrednom. Danas, zbog ove situacije sa pandemijom, nije lako saznati da li se i koje knjige čitaju“, kaže Matijević za Nova.rs.
Upitan ko je kriv za to što se kultura nalazi na marginama društva, on smatra da bi društvo, da mu je stalo do drugačije kulture i boljeg obrazovanja, to i imalo i za to se izborilo.

Govoreći o dobu koronavirusa, Matijević ga ocenjuje strašnim, ali i pogodnim da se sagleda gde se nalazimo i kuda nameravamo.
„Sloboda govora“ sedmi je roman Vladana Matijevića, a u njegovom opusu od trinaest knjiga su i zbirke priča, pesama i eseja. Za prethodne knjige dobio je više značajnih nagrada i priznanja za književnost u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar