Dušan Kovačević, mitropolit Joanikije i Matija Bećković
Dušan Kovačević, mitropolit Joanikije i Matija Bećković danas u Zvezdara teatru. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prihod od 24. večeri poezije Matije Bećkovića u Zvezdara teatru, namenjen obnovi kapele na ognjištu patrijarha srpskog Gavrila Dožića u Vrujcima u Morači, uručen je danas novoizabranom mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, kome je ovo bilo prvo pojavljivanje u javnosti nakon izbora na Saboru SPC.

Ovaj dar su mitropolitu Joanikiju u Zvezdara teatru predali akademici Matija Bećković i Dušan Kovačević.

– Osećam veliku čast i uzbuđenje što je novi mitropolit crnogorski došao baš ovde. Obnovu ove kapele najavio je blaženopočivši mitropolit Amfilohije. Patrijarh Gavrilo Dožić, onaj gorostas SPC, bio je episkop raško-prizrenski i mitropolit pećki a kasnije patrijarh, jedina krunisana glava jedne crkve koji je bio u logoru Dahau. To je bio onaj patrijarh koji je sa balkona Srpske patrijaršije rekao: „Bolje grob, nego rob, bolje rat nego pakt“. Njegov naslednik, takođe mitropolit Amfilohije, rođen nedaleko do njega, setio se da obnovi na njegovom ognjištu kapelu, u obliku kapele na Lovćenu. Kao što znate, takvih kapela je u Crnoj Gori 19, i ako Bog da, da se to sastavi i da se napravi ona jedna na vrhu Lovćena, jer je nemoguće da svuda budu, a ne na Lovćenu – emotivno je pričao Bećković.

Matija Bećković
Matija Bećković i mitropolit Joanikije danas u Zvezdara teatru. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ukazao je da mitropolit Amfilohije nije mogao da ima dostojnijeg naslednika od mitropolita Joanikija:

– Ne znam da li ima negde u svetu da se narod raduje i moli da bude izabran onaj mitropolit kojeg najviše voli, ko je odrastao uz mitropolita Amfilohija i bio njegov sabrat i sadrug i veliki junak u onim veličanstvenim litijama koje su proslavile Crnu Goru. Mitropolit Joanikije je imao tu čast da pre nego što je bio izabran bude tri dana u zatvoru u Nikšiću, što ne verujem da je pošlo za rukom ijednom episkopu. I još je na njegovo mesto je došao Metodije koga sam upoznao u bolnici dok je bio pored patrijarha Pavla, gde je bio dežurni, nisam ga čuo da je izgovorio ikad ijednu reč, mislio sam da je neki božjak koga su našli u crkvi da se nađe pri ruci patrijarhu. Nisam znao da je to jedna duhovna veličina. Meni je velika i nezaslužena čast zahvaljujući Zvezdara teatru i Dušana Kovačevića, koji je u naše vreme, nepesničko i nepoetsko, učinio da jedan pesnik bude dobrotovor od najčistijih para od ljubitelja poezije koji ovde dolaze redovno i znaju da će pare da idu za dušu našeg naroda.

Dušan Kovačević
Dušan Kovačević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dušan Kovačević, direktor Zvezdara teatra, istakao je da je Matija Bećković 24 puta održao svoje večeri poezije uvek pred punom salom:

– Od te davne 1997. godine do sada interesovanje je bilo sve veće, pa smo govorili u šali da bi trebalo da ih održimo na stadionu jer se karte prodaju za dva sata. U priči sa Matijom smo govorili da je to dokaz da ljudi vole ono što imaju, naš narod voli poeziju i pesnike. Danas nam je velika čast što je mitropolit Joanikije prvi put zvanično u javnosti baš u Zvezdara teatru i što mogu da mu poželim sve najbolje u njegovom velikom i svetom radu u Crnoj Gori.

Mitropolit Joanikije se zahvalio na daru lepom besedom.

Mitropolit Joanikije i Matija Bećković
Mitropolit Joanikije i Matija Bećković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Blagodarim Zvezdara teatru i akademiku Dušanu Kovačeviću i akademiku i pesniku Matiji Bećkoviću, i pada mi samo jedan misao na pamet. Primajući ovaj prilog od Bećkovića, setio sam se da je Matija celo vreme svojom poezijom gradio crkvu i obnavljao Njegoševu kapelu na Lovćenu, a sada je to potvrdio i ovim činom.

On to uzdiže do onog stepena razumevanja da je ovog prilog od poezije za crkvu koja se gradi za pokoj duši, za spomen velikog mučenika, ispovednika, patrijarha srpskog Gavrila Dožića, koja se gradi u njegovom rodnom mestu Vrujicama. Ona je slika lovćenske kapele. Patrijarh Gavrilo Dožić je zaslužio kao mučenik, krstonosac, ispovednik da mu se podigne crkva u obliku lovćenske kapele jer je prvi obnovio onu razorenu sa kraljem Aleksandrom, koji je dao novac da se obnovi ta svetinja, i prvi koji je sprečio da se tamo umesto kapele podigne mauzolej i njegova odluka je bila ključna prilikom te prve obnove. A koliko mi se čini, razorena lovćenska kapela koja se žrtvovala, stalno se umnožava i na takav način će se ceo jedan veliki zamah kapele završiti kada se vrati ona opet na Lovćen u sazvežđu velikom lovćenskih kapela svuda po srpskim zemljama – rekao je mitropolit Joanikije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar