Kosta Kosovac Foto: BETAPHOTO/JELENA LUKIC

Pesnik iz Beograda Kosta Kosovac (24) dobitnik je nagrade "Matićev šal" na 40. Matićevim danima u Ćupriji za knjigu pesama "Džemperi za kamenje", u izdanju Srpske književne zadruge.

Nagrada „Matićev šal“ dodeljuje se za najbolju prvu zbirku pesama pesnika do 27. godine, objavljenu između dve manifestacije.

Kako se navodi u obrazloženju žirija u kojem su bili književnici Gojko Božović i Zoran Bognar i direktorka ćuprijske biblioteke Ljiljana Đorđević, knjiga pesama „Džemperi za kamenje“ izdvojila se u ovogodišnjoj konkurenciji po zaokruženosti i zrelosti pesničkog izraza.

„U svedenim i jezgrovitim pesmama Kosta Kosovac govori čas podignutim tonom, čas senčeći i zatamnjujući doživljaj sveta, ali uvek govori preciznim i neposrednim stihovima u kojima nastoji da uobliči jedno iskustvo sveta i jedno iskustvo literature“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

Nagrada se sastoji od ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa, a mladom pesniku uručena je u ponedeljak uveče u Ćupriji, na zatvaranju „Matićevih dana“, posvećenih velikanu srpske književnosti, nadrealisti i akademiku Dušanu Matiću, rođenom u Ćupriji.

„Ova nagrada je za mene velika čast i podstrek. Ali za mene je stvaralaštvo potreba i u tom smislu mi nagrade nisu potrebne kao podstrek ali su svakako lepe i značajne pogotovo kad nose ime tako jednog velikog književnika“, istakao je Kosovac, koji se pisanjem bavi pet godina, a poeziju piše kada mu to emocije dopuste, jer se pesme „ne mogu fabrikovati“.

Komentari

Svi komentari (0)