Eternal, Anđelina Žoli, Andjelina Žoli, Marvel
Foto: Marvel Studios/Disney / Ferrari / Profimedia

Studio "Marvel" objavio je prvi trejler za "Večne" (Eternals), 26. film iz svog kinematografskog univerzuma. Iako vrvi od novih superjunaka i glumačkih zvezda, reč je o jednom od najneobičnijih blokbastera sezone, kojem se raduju i ljubitelji ovog žanra ali i oni prefinjeniji filmofili. Jer, režiju i scenario potpisuje sveže ovenčana oskarovka Kloi Žao (Zemlja nomada) čiji su dosadašnji filmovi po priči, budžetu i estetici sve ono što blokbasteri nisu.

„Večni“ je priča o besmrtnim junacima koji su se hiljadama godina krili a onda postali primorani da intervenišu u ime Zemlje kako bi je spasili od uništenja. Tim ovih moćnih ratnika koje ćemo prvi put upoznati na filmu predvodi Salma Hajek, a uz nju igraju i Andželina Žoli, Džema Čen, Ričard Maden, Kit Harington, Kumejl Nandžiani, Brajan Tajri Henri, Loren Ridlof…

Filmovi sa superjunacima prepuni uzbuđenja većeg od života, raskošnih kostima i bitaka nerealnih razmera, sinonimi su za veliko, ambiciozno, megalomansko. Filmovi Kloi Džao (39), bar njena dosadašnja tri: „Songs My Brothers Taught Me“ (2015), „Jahač“ (2017) i „Zemlja nomada“ (2020), sinonim su za svedeno, intimno, poetsko, angažovano.

Šta će biti kada se ova dva različita sveta i senzibiliteta ukrste?

– Raspametila sam se kada sam shvatila da ne pravimo samo još jedan film sa superherojima, već nešto sasvim drugačije i posebno. Kloi je divna. I uopšte nije bilo toliko zelene pozadine (na koju se u postprodukciji „lepe“ specijalni efekti – prim. nov) već smo snimali na lokacijama. Ona sve radi drugačije: fotografiju, koreografiju, gradnju likova. Ima u njenom stilu nečeg prirodnog, organskog. Neverovatna je. Prosto neverovatna – ovako je svoje utiske sa snimanja opisala Salma Hajek za „Sinemablend“.

Film
Salma Hajek u filmu „Večni“; Foto: Promo

Jedan od „najautorskijih“ reditelja koji je ikada doveden na „Marvelov“ set, Kloi Žao kaže da je uživala punu kreativnu slobodu. To je podrazumevalo da preuzme kontrolu i nad scenariom.

– Ne znam šta bi se desilo kada ja ne bih pisala film koji režiram ili da makar nemam pozamašan udeo u procesu pisanja. Tu ja iskazujem svoj senzibilitet i stvaram situacije koje će mi omogućiti da primenim određenu vrstu filmskog jezika. Tako sam naučila na prethodna tri filma i plašim se šta bi bilo ako bih jednog dana ostala bez kontrole (smeh).

U ovom filmu sam insistirala na velikim razmerama i raskoši sa jedne i intimnosti sa druge strane. Producenti su bili sjajni i sve vreme su me držali za ruku i dozvoljavali da idem koliko god hoću daleko i koliko god je moguće „sitno“ i da sve to uklopim u „Marvelov“ univerzum – otkrila je Kloi Žao za „Kolajder“.

Film
Kadar iz filma „Večni“; Foto: Promo

I dok je kao inspiraciju za „Zemlju nomada“ navela klasik „Srećni zajedno“ Vong Kar-vaja, za „Večne“, naročito za akcione scene, ugledala se na „Povratnika“ Alehandra Gonsalesa Injaritua, još jednog autora koji je svoju jedinstvenu viziju preneo u visokobudžetni film, snimajući samo na lokacijama i na prirodnom svetlu.

– Ni sama ne znam koliko sam puta odgledala ‘Povratnika’m, naročtio akcione scene, jer su one snimane na lokaciji. Oduševljena sam načinom na koji vas uvuče u sliku i kako živo osećate svaku jurnjavu i akciju – istakla je rediteljka u razgovoru za „Plejlist“.

Insistirala je na minimalnom korišćenju kompjuterskih efekata i kad god je mogla snimala je u prirodnom okruženju. Ohrabrena da snima kako želi, Kloi je koristila identičnu opremu kojom je radila i na „Zemlji nomada“.

Film „Večni“ je sniman od jula 2019. do februara 2020. u Engleskoj (Pikadili, Oksford, Pajnvud studio, Hampsted, Kamden), Los Anđelesu i na Kanarskim ostrvima. Svetska i srpska premijera je 4. novembra.

Evo još nekih zanimljivosti o filmu:

Film
„Večni“; Foto: Promo

Ko su, zapravo, Večni?

Oni su najnovija grupa supermoćnih heroja koja se priključila „Marvelovom“ svetu. Do sada smo, od večnih, upoznali samo Tanosa, u filmovima „Osvetnici: Rat beskraja“ i „Osvetnici: Kraj igre“.
U zvaničnom sižeu filma „Večni“ oni su opisani kao drevni vanzemaljci koji hiljadama godina žive u tajnosti na Zemlji. Nakon događaja opisanih u filmu „Osvetnici: Kraj igre“, jedna neočekivana tragedija primoraće ih da izađu iz senke i udruže se protiv najdrevnijeg neprijatelja čovečanstva, Devijanata.

Ko igra nove junake?

Salma Hajek je mudri i duhovni vođa Ejdžak.
Andželina Žoli je „žestoka ratnica“ Tina.
Ričard Maden je „svemoćni“ Ikaris.
Kit Harington je Dejn Vitman, ljudsko biće.
Beri Kion je povučeni usamljenik Drug.
Džema Čen je brižna ljubiteljka čovečanstva Sersi.
Kumejl Nadžiani je Kingo, koji poseduje kosmičke moći.
Loren Ridlof je superbrza Makari, prvi gluvi „Marvelov“ superjunak. (Inače, Makari je muškarac u originalnim stripovima)
Brajan Tajri Henri je intelgentni izumitelj Fastos, prvi otvoreno gej „Marvelov“ superjunak.
Lia Mekhju je večno mlada stara duša Sprajt.
Don Li je moćni Gilgameš.

Film
Kadar iz filma „Večni“; Foto: Promo

Pred kamerama će se ponovo zajedno naći Kit Harington i Ričard Maden koji su u „Igri prestola“ igrali Džona Snežnog i Roba Starka.
Džema Čen je već igrala Minervu u „Kapetanu Marvelu“.
Salma Hajek je bila uverena da je za nju „već prošao voz“ kada je reč o filmovima sa superjunacima i bila je „apsolutno šokirana“ kada su je pozvali na kasting. Ona je, zapravo, prva glumica potvrđena za film.

Večni u stripu

Prvi strip sa Večnima pojavio se 1976. godine. Osmislio ih je Džek Kirbi, kokreator Osvetnika, Fantastične četvorke i X-ljudi, nakon što je, šest godina pre toga, stvorio veoma slične Nove Bogove za konkurentski „Di Si Komiks“.
U stripu, Večni su evolutivno naprednija grana čovečanstva koji imaju veće moći i duži životni vek od ljudi. Nebeski (Selestijalni), grupa svemirskih bogova, stvorila ih je da brane Zemlju.
Najaktuelniji serijal Večnih izašao je januara 2021. Pisac je Kiron Gilen a crtač Esad Ribić.

U filmovima sa Čuvarima galaksije već smo videli nekoliko Božanskih – svemirsku stanicu Nigde (zapravo odrubljenu glavu Božanskog) i tatu Pitera Kvila, Ega (u ljudskom obliku) u „Čuvarima galaksije 2“.

 

Ko je Kloi Žao?

Rediteljka Kloi Žao; Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Kloi Žao je rođena 1982. u Pekingu ali je od malih nogu bila privučena pop kulturom sa zapada.

Sa 15 godina roditelji su je poslali u internat u Veliku Britaniju, a kasnije se preselila u Los Anđeles gde je završila srednju školu. Diplomirala je političke nauke i film 2005. u Masačusetsu. Filmske studije usavršila je na Njujorškom univerzitetu.

Prvi film „Pesme koje sam naučila od brata“, o životu Sijuks Indijanaca, snimila je u rezervatu u Južnoj Dakoti.

Drugo ostvarenje, „Jahač“, je savremena vestern drama koja je nagrađena u sporednom programu Kanskog festivala.

„Zemlja nomada“, svojevrsni „film na putu“ prati savremene američke nomade, ljude koji žive u svojim auto-kućicama. Osvojila je Zlatnog lava u Veneciji prošle jeseni, pre nego što će trijumfovati na dodeli Oskara (režija i film godine).

U toku upravo završene sezone dodele filmskih nagrada u SAD Kloi je osvojila ukupno 34 trofeja za režiju, 13 za scenario i devet za montažu „Zemlje nomada“, čime je prestigla Aleksandra Pejna (Stranputice) za titutlu filmskog umetnika sa najviše nagrada u jednoj sezoni u modernoj eri.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar