Marta Bereš Foto: Nora Trokan

Glumica zbog koje je, prvenstveno subotičko pozorište “Deže Kostolanji” Andraša Urbana postalo regionalno priznat teatar sa autentičnom poetikom i posebnim odnosom ka glumačkom poslu, od ovog oktobra članica je nacionalne pozorišne kuće iz Novog Sada, objavio je portal Autonomija.

Bereš je rođena u Novom Sadu gde je diplomirala glumu na Akademiji umetnosti.

Marta Bereš u predstavi „Ana Karenjina“. Foto: Srđan Doroški

Posle dugogodišnjeg angažmana u “Deže Kostolanjiju”, otisnula se u slobodne umetnike, i igrala je na scenama Subotice, Novog Sada i Beograda, a u susednoj Mađarskoj gradila je i filmsku karijeru.

Udruženje mađarskih pozorišnih kritičara dodelilo joj je nagradu za najbolju žensku ulogu za interpretaciju Ane Karenjine u istoimenoj predstavi Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, u režiji Dejana Projkovskog po motivima romana Lava Nikolajeviča Tolstoja. Pre ovog priznanja, ovenčana je brojnim nagradama među kojima su i Sterijina za naslovnu ulogu u predstavi „Hasanaginica“. Za svoj prvi dugometražni igrani film „Savršen par“ („Így vagy tökéletes“ – „Perfekt as you“) u Mađarskoj, odmah je bila nominovana za najbolju glumicu.

Beogradska publika Martu Bereš može da gleda u predstavi „Dabogda te majka rodila“ po tekstu Vedrane Rudan i u režiji Tanje Mandić Rigonat u Ateljeu 212.

Bonus video: Premijera opere „Deca u Narodnom pozorištu u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar