Izložba "Umetnost igrača" posvećena Miloradu Miškoviću Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Narodno pozorište u Beogradu će sutra, 14. decembra u 18 časova u Foajeu partera Velike scene otvoriti izložbu posvećenu Miloradu Miškoviću, velikanu srpskog baleta i markantnoj figuri na evropskom zvezdanom nebu sredine 20. veka koji uvek iznova podstiče bavljenje umetnikovim bićem, kroz istraživanja suštine igre i izvornog talenta ovog specifičnog podneblja.

Postavku „Umetnost igrača“ priredio je Miloš Dujaković, dugogodišnji Miškovićev saradnik.

Karijera ovog umetnika, je gotovo u potpunosti bila vezana za svetsku prestonicu umetnosti – Pariz. Tokom čitave karijere sarađivao je sa najvećim francuskim fotografom Seržom Lido i deo bogate foto-arhive predstavljen je u ovoj postavci. Izložbu koja će biti otvorena do februara meseca, posetioci mogu videti prilikom dolaska na večernje predstave na Velikoj sceni, kao i u vreme rada Muzeja Narodnog pozorišta, radnim danima od 11 do 16 časova.

Izložba „Umetnost igrača“ posvećena Miloradu Miškoviću Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Otmeni dramski izraz Milorada Miškovića usklađen sa visokim tehničkim vrednostima, kroz bogati materijal fotografija različitih epoha, otkriva i danas bogatstvo rafiniranih stilova, privlačnost i specifičnosti ovog umetnika. Uvek u osmozi s umetničkim strujama u različitim oblastima: pozorište, muzika, slikarstvo, književnost, igra u svim oblicima, uzdiže umetnost i ukupni teatar.

Partner najvećih balerina: Alisje Markove, Ivet Šovire, Žanin Šara, Rozela Hajtauer, Karla Frači, igrao je u najuglednijim trupama i baletskim predstavama širom sveta.
Svoje umetničke težnje najbolje je ostvario kroz vođenje svoje trupe: Pariski balet Mišković, gde je bio prvak baleta  i koreograf, sa kojom je prošao pet kontinenata sa neverovatnim uspehom. Pečat i originalnost trupe bili su u samom repertoaru, koji su posebno stvarali novi koreografi, muzičari, scenografi, slikari i mlade zvezde donoseći obnovu igre u simbiozi s tako bogatom i izuzetnom francuskom igračkom školom.

Na poziv Generalnog direktora UNESCO-a Milorad Mišković je postao umetnički direktor i odgovorno lice za projekte i velike kulturne događaje u celom svetu, a kasnije i predsednik Međunarodnog saveta Baleta i doživotni počasni predsednik, kao i predsednik Velike međunarodne nagrade „Videodanse“ pri UNESCO-u.

Njegova ličnost nam dopušta da u toku njegove karijere višeslojne vidove stvaralaštva, uključujući tendencije i evolucije same baletske umetnosti 20. veka.

Ova izložba obuhvata samo mali deo obimne foto-građe jednog od najvećih fotografa Pariza i sveta – Serž Lidoa, koji od prvih dana prati karijeru Milorada Miškovića. Izuzetna serija fotografija koju je posvetio Miškoviću pod nazivom „Umetnost igrača“, realizovana je u samom početku njegove karijere u Parizu. Celokupna umetnička arhiva Milorada Miškovića dopremljena je iz Francuske i nalazi se u Arhivu Beograda.

Bonus video: Tatjana Tatić: Balet je kratkotrajna, ali surova profesija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar