Foto:EPA-EFE/DANIEL PEREZ

Peruanski književnik Mario Vargas Ljosa "pobedio je kovid-19" i izaći će iz madridske bolnice gde je primljen prošle nedelje, rekao je danas njegov sin.

Osamdesetšestogodišnji književnik će nastaviti oporavak kod kuće, rekao je Alvaro Vargas Ljosa preko Tvitera uz sliku na kojoj se nalaze on sa bratom i sestrom pored oca.

On se zahvalio medicinskom osoblju koja je brinula o njegovom ocu. Mario Vargas Ljosa primljen je prošle nedelje u bolnicu u Madridu, gde živi, zbog komplikacija izazvanih korona virusom.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine Ljosa napisao je više od 30 romana, dramskih komada i eseja. Medju njegovim najpoznatijim delima su „Zelena kuća“, „Razgovor u katedrali“, „Tetka Hulija i piskaralo“, „Don Rigobertove beležnice“ i „Raj na drugom čošku“.

Umetnik je 1995. dobio nagradu Servantes, koja važi za najznačajnije književno priznanje piscima španskog govornog područja.

Vargas Ljosa je jednom prilikom rekao da promovisanje književnosti nije samo podrška nekom obliku zadovoljstva, luksuza, već ohrabrenje za slobodu, demokratiju, pluralizam i koegzistenciju u različitostima.

Peruanski autor, koji je dobio špansko državljanstvo 1993. godine, početkom aprila predstavio je svoje najnovije delo „Smiren pogled (Peresa Galdosa)“, esej o španskom piscu Benitu Peresu Galdosu (1843-1920).

Bonus video: Najbogatiji književnici današnjice – pisanje se ipak isplati

Komentari

Svi komentari (0)