Foto:EPA-EFE/DANIEL PEREZ

Peruanski književnik Mario Vargas Ljosa (85) izabran je za člana Francuske akademije, iako je prema pravilima Akademije prešao godine za članstvo.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine dobio je 18 glasova za, jedan glas protiv i dva nevažeća glasačka listića.

Njegova kandidatura podneta je još 2010. godine kada je Ljosa ispunjavao starosnu granicu od 75 godina. Za ulazak u Francusku akademiju ne postoji pravilo o nacionalnosti.

Ljosa nije nikad objavljivao dela na francuskom, iako ga tečno govori pošto je emigrirao u Pariz 1959. godine. Slavni književnik sada živi u Madridu.

Književnik je napisao više od 30 romana, dramskih komada i eseja. Medju njegovim najpoznatijim delima su „Zelena kuća“, „Razgovor u katedrali“, „Tetka Hulija i piskaralo“, „Don Rigobertove beležnice“ i „Raj na drugom čošku“.

Ljosa je 1995. dobio je nagradu Servantes, koja važi za najznačajnije književno priznanje piscima španskog govornog područja.

Umetnik je jednom prilikom rekao da promovisanje književnosti nije samo podrška nekom obliku zadovoljstva, luksuza, već ohrabrenje za slobodu, demokratiju, pluralizam i koegzistenciju u različitostima.

Bonus video: Zašto je važno da čitamo

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)