Ulaj i Marina na performansu "Umetnik je prisutan" u Muzeju moderne umetnosti Foto: profimedia.rs

"Sa velikom tugom saznala sam danas da je moj prijatelj i nekadašnji partner Ulaj preminuo", navela je Marina Abramović, reagujući na vest o smrti konceptualnog umetnika Franka Uvea Lajsipena, poznatijeg kao Ulaj.

Ulaj je preminuo u 77. godini u noći između 1. i 2. marta u Ljubljani nakon duge i teške bolesti.

– Bio je izuzetan umetnik i čovek i mnogo će nedostajati. U ovom danu utehu pruža saznanje da će njegova umetnost i zaostavština živeti zauvek – poručila je Marina Abramovića na svom Fejsbuk profilu.
Ulaj i Marina Abramović bili su dugogodišnji saputnici u umetnosti i u životu. Od kada su se upoznali u Amsterdamu 1976. pa do 1988. godine, ostavili su brojna zajednička dela koja su im obezbedila trajno mesto u istoriji moderne umetnosti.

Poruka Marine Abramović Foto: Facebook/MarinaxAbramovic

Partnersku i umetničku vezu, Marina i Ulaj okončali su 1988. godine, susretom i poljupcem na Kineskom zidu, nakon što su u okviru zajedničkog performansa prešli po 2.500 kilometara hodajući po građevini jedno drugom u susret.

Šira javnost mogla je ponovo da ih vidi zajedno 2010. godine, na retrospektivi Marine Abramović u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, kada se Ulaj iznenada pojavio na performansu svoje nekadašnje partnerke pod nazivom „Umetnik je prisutan“ i seo za sto ispred nje. Ulaj je, zabeleženo je tada, bio jedina osoba koja je na tom maratonski dugom suočavanju Marine Abramović sa publikom koju je umetnica i dotakla. Snimak njihovog emotivnog susreta proširio se društvenim mrežama, a našao se i u dokumentarnom filmu Metjua Ejkersa, posvećenom njihovoj 12 godina dugoj zajedničkoj karijeri.

Prijateljstvo Ulaja i Marine Abramović nije pomutio ni mučan sudski proces u Holandiji, koji je Ulaj pokrenuo u vezi sa prihodima od reprodukovanja njihovih zajedničkih radova, rešen u njegovu korist 2016. Dvoje velikih umetnika trebalo je da se susretnu i na retrospektivnoj izložbi Marine Abramović „Čistač“ u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu krajem 2019. godine, ali Ulaj, već teško oboleo, nije tada mogao da doputuje iz Slovenije.