Foto: Promo

U narednih 12 meseci filmofile očekuju brojne premijere dugoočekivanih naslova, nastavaka i novih avantura. Među njima su svakako “Dina II”, “Barbie”, “Krid III”, “Čuvari galaksije 3” i mnogi drugi.

Kritičari „Gardijana“ izdvojili su svoje favorite:

„Killers of the Flower Moon“

Jedan od najiščekivanijih filmova ove godine. Slanje Martina Skorsezea i njegovih prvoklasnih zanatlija u velike ravnice Oklahome sa 200 miliona dolara da ponovo kreiraju krvave gradove ranih 1920-ih je primamljiva ideja sama po sebi. U knjizi Dejvida Grana o ubistvima ljudi koji su se obogatili na nalazištima nafte ispod njihove zemlje, Skorseze ima savršenu narativnu okosnicu za jedinstvenu američku priču o pohlepi, nasilju i nadmoći belaca. Dodajte tome Leonarda Dikaprija i Roberta De Nira, njegove omiljene glumce iz različitih perioda karijere, i prateće igrače među kojima su Džesi Plemons, Brendan Frejzer i Lili Gledston, i jednostavno nema boljeg razloga da se potroši novac kuće „Apple“.

„Magic Mike’s Last Dance“

Ne postoji trejler od prošle godine koji nudi više uzbuđenja od pregleda za „Magic Mike’s Last Dance“. Treći deo u onome što nikada nije trebalo da bude franšiza obećava konačan udarac za voljenog „stripera“ Čeninga Tejtuma. Sve što znamo o ovom filmu do sada su bile dobre stvari – minimalna radnja, maksimalni ples, zgodni muškarci koji razbijaju koreografiju u londonskom autobusu, povratak na šarm koji je originalni film učinio tako simpatičnim. Takođe, s nestrpljenjem se očekuje ples Čeninga Tejtuma u krilu Selme Hajek, koji je opisao kao „veliki fizički izazov“, kao i obećanje reditelja Stivena Soderberga da će se film završiti plesnom sekvencom od preko 30 minuta.

„Infinity Pool“

Mia Got će glumiti pored Aleksandra Skarsgarda u trećem filmu sina Dejvida Kronenberga, Brendona. Od svog nadaleko poznatog ostvarenja „Possessor“, mlađi Kronenberg nudi „Infinity Pool“, film koji se čini da se usredsređuje na čoveka osuđenog na smrt kome je, zbog svog bogatstva, dozvoljeno da se klonira i da umesto njega tu osobu pogubi. Film obećava intenzivan spoj naučne fantastike i horora, sa puno grotesknih tela, iznenađujućih obrta i pitanja o tome ko smo, šta definiše našu ljudskost i kako tehnologija sve to menja.

„Barbie“

„Barbie“, najnovije ostvarenje rediteljke Grete Gervig, čiji je film „Little Women“ bio nagrađen Oskarom. Barbi igra neverovatna Margo Robi, čija je karijera u usponu, dok će se u ulozi Kena naći Rajan Gosling. Neverovatno se malo zna o zapletu filma, ali to je prvi scenario koji su zajedno napisali Gervig i njen životni partner Noah Baumbah još od „Mistress America“.

„The Killer“

Novi film Majkla Fasbendera koji od „X-Men: Dark Phoenix“ iz 2019. ništa nije snimao. Fasbender se pojavljuje kao hladan, strpljiv i precizan ubica koji počinje da se rasplinjava i gubi kontrolu nad stvarnošću dok čeka svoju sledeću metu. Taj materijal odlično odgovara režiseru Dejvidu Finčeru koji je pedantan filmski stvaralac poznat po maksimalnoj kontroli svakog delikatnog detalja i kompozicije. Finčer pokušava da adaptira roman Aleksisa Nolenta od kada je prvobitno najavljen 2007. godine, kada je objavio svoje remek-delo o Zodijaku ubici iz stvarnog života. Projekat je za 16 godina prešao sa „Paramounta“ na „Netflix“.

„Creed III“

Pomislili biste nakon osam zalogaja jabuke, da bi „Roki“ do sada bio bez soka. Ali, deveto izdanje pogađa jezgro ideje mnogih sportskih legendi, ali retko istraženo u sportskim filmovima – momka koji je zapravo bio bolji od slavne zvezde i mogao bi da bude u centru pažnje da nije bio žrtva neumoljivog lanca fatalnih odluka. Uzimajući u obzir kritične i filmske uspehe spinoffa, „Creed III“ izgleda kao da će to biti nokaut.

„Renfield“

Pažnju su privukle paparaco fotografije Nikolasa Kejdža kako se šunja oko scene u Nju Orleansu obučen kao moderni Drakula. Obučen u elegantno crveno odelo od somota, lice mu je napuderisano mrtvo belom bojom, usne modre. A tu su i njegove ruke, s noktima nalik bodežima i šarenim prstenovima prikladnim za kralja iz crtanog filma.

Spektakularno kostimirani Kejdž glumi u predstojećoj horor komediji „Renfield“, koja govori o klasičnoj priči Brema Stokera iz ugla Drakulinog privrženika, koga igra Nikolas Holt. U režiji Krisa Mekeja, film bi mogao biti sjajan. Možda.

„Dune: Part Two“

Ljubitelji naučne fantastike sa nestrpljenjem čekaju nastavak filma „Dina“, rađenog po književnoj franšizi koju je napisao američki autor Frank Herbert. Prvi deo u režiji Denisa Villeneuvea doživeo je veliku popularnost, nakon prethodno neuspelih adaptacija prethodnih reditelja, a drugi deo već obećava. U glavnim ulogama vraćaju se mlade glumačke nade, Timothee Chalamet i Zendaya.

„Guardians of the Galaxy Vol. 3“

Ekipa se vraća jača nego ikad, da još jednom u svom maniru spasi svet. Ovog puta naša omiljena grupa autsajdera koji su postali heroji je na novoj misiji, a film je opet režirao James Gunn.

„Women Talking“

Potresan „Women Talking“ govori o religioznoj zajednici u Boliviji u kojem su žene više puta drogirane i silovane od strane muškaraca iz iste zajednice. Nakon što krenu da pričaju između sebe i otkriju strašnu istinu nasilja koje su doživele, one konačno donose odluku da nešto urade kako bi se spasile.

„Indiana Jones and the Dial of Destiny“

Još jedan nastavak kultne „Indijane Džons“ vraća se u klasičnom avanturističkom maniru, a film je režirao James Mangold, koji nam je poznat po filmovima „Ford v Ferrari“, „Logan“ i „The Wolverine“. Ljubitelji ove franšize jedva čekaju da vide nepobedivog Harisona Forda (80).

„Oppenheimer“

Novo ostvarenje priznatog reditelja Christophera Nolana govori o nastanku atomske bombe, koju je kreirao fizičar J. Robbert Oppenheimer u okviru poznatog US Manhattan projekta. Film se fokusira na period nastanka atomske bombe, kao i Oppenheimerovog kajanja nakon što je shvatio šta je zapravo učinio, rekavši: „Postao sam smrt, uništitelj svetova.“ Oppenheimera igra sjajni Cillian Murphy.

Bonus video: Mads Mikelsen deli autograme u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar