Foto: Frederic Kern / imago stock&people / Profimedia

Amerikanka Triša Tatl će od aprila 2024. biti direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale), jednog od glavnih festivala u Evropi, koji će smanjiti svoj obim iz finansijskih razloga, saopštilo je nemačko Ministarstvo kulture.

Triša Tatl (53) je iskusni stručnjak za filmsku industriju. Radila je za britansku filmsku akademiju BAFTA i Londonski filmski festival (BFI). Trenutno je šef odseka za igrani film u Nacionalnoj školi za film i televiziju (NFTS) u blizini Londona.

„Tatl donosi 25 godina iskustva sa filmskih festivala. Pod njenim rukovodstvom, BFI ne samo da je dobio veću publiku, već je stekao profil i značaj na međunarodnom nivou“, podvukla je ministarka kulture Klaudija Rot na konferenciji za novinare.

Triša Tatl će preuzeti mesto od Marijete Risenbek i Karla Čatrijana, koji vode festival kao duo od 2020. godine.

Njih dvoje će organizovati sledeće izdanje Berlinala u februaru 2024. (od 15 do 25). Predsednik žirija za glavnu nagradu Zlatni medved će biti meksičko-kenijska glumica Lupita Njongo.

Berlinale je „festival koji pokazuje da je bioskop izuzetno živ, često je magična umetnička forma koja može da promeni način na koji vidimo svet i način na koji razumemo jedni druge“, rekla je Triša Tatl.

Njen dolazak trebalo bi da vrati sjaj festivalu.

Međutim, naredno izdanje festivala će biti sa smanjenim brojem prikazanih filmova na oko 200, u poređenju sa 287 u 2023. godine, zbog povećanih troškova.

„Triša Tutl ima dobru mrežu u američkoj filmskoj industriji što bi moglo da ponovo privuče malo više holivudskog glamura u Berlin“, preneli su nemački mediji.

Bonus video: Radoslav Zelenović – Kako je filmski festival na Paliću opstao 30 godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar