Damir Zlatar Frey Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Akademska knjiga/Promo

Roman hrvatskog reditelja, pisca, scenografa i koreografa Damira Zlatara Freya "Mama Medeya" objavljen je u izdanju Akademske knjige koja je prvi izdavač ovog romana na hrvatskom jeziku. Roman "Mama Medeya" je jedan od prvih kvir-romana na ovim prostorima koji je posvećen neprihvatanju i diskriminaciji LGBT+ zajednice od strane društva i nerazumevanju seksualne različitosti.

Lobel Kluiser, glavni junak romana “Mama Medeya” Damira Zlatara Freya, nalazi se na velikoj prekretnici. Progonjen avetima nesahranjene prošlosti, Lobel odlazi u San Francisko, grad u kom pokušava da izgradi novi život i ostvari veliku muzičku karijeru. Vešto preplićući američku svakodnevnicu glavnog junaka sa sećanjima na tragične događaje koji su obeležili njegov pređašnji život u Baranji i Zagrebu, Damir Zlatar Frey vodi nas do furioznog raspleta, trenutka u kom se Lobel vraća u svoju domovinu.

Damir Zlatar Frey (Zagreb, 1954) pozorišni je i operski reditelj, koreograf, scenograf, kostimograf, dramski i prozni pisac. Njegovo vanserijsko stvaralaštvo ostavilo je dubok trag na kulturnoj mapi gotovo svih prostora bivše Jugoslavije i Italije na kojima je radio, počevši od svoje domovine, preko Slovenije, u kojoj se umetnički formirao i 1986. godine osnovao čuveno pozorište, ljubljansku „Koreodramu“.

Prva promocija romana „Mama Medeya“ Damira Zlatara Freya će biti održana u utorak, 19. jula u 20:30 časova u Knjižari Zenit, Njegoševa 24, Novi Sad. Na promociji će govoriti autor Damir Zlatar Frey, kulturološkinja Aleksandra Bosnić Đurić i pisac Slobodan Tišma.

Druga promocija romana će biti održana u sredu, 20. jula u 20:30 časova u Omladinskom centru CK13 (Crna kuća), Vojvode Bojovića 13, Novi Sad. Razgovor sa autorom Damirom Zlatarom Freyem će voditi novinar Nedim Sejdinović. Delove romana na obe promocije će čitati glumci, prvaci Srpskog narodnog pozorišta, Sonja Ristić Krajnov i Jugoslav Krajnov, uz pratnju harfistkinje Mine Momčilović, profesorke Muzičke akademije u Novom Sadu.

Bonus video: Vidojković: Za uvrede tražmo 400 hiljada i idemo do kraja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar