Foto: Suzana Sudar/Nova.rs

Meksički ambasador u Republici Srbiji, Njegova Ekselencija Karlos Feliks Korona, otvorio je večeras u Maloj galeriji ULUPUDS-a izložbu „Meksička priča“ Dejana Matića, koji već godinama uspešno prenosi uspomene sa svojih putešestvija.

Inspiraciju za ovu izložbu, autor je pronašao u Meksiku, prelepoj i živopisnoj zemlji, mešavini različitih civilizacija, saopštili su organizatori.

Foto: Promo

Prava je blagodet, kako je istaknuto, kada talentovani umetnik ima mogućnost da putuje i to iskoristi kao inspiraciju za stvaralaštvo, i utiske prenese na platno kako bi dočarao publici delić te lepote koju je osetio.

Upečatljiv utisak na Dejana Matića ovog puta su ostavili čuvena slikarka Frida Kalo, muzika marijača, iguane, tukani, razdragano stanovništvo, prirodna bogatstva… Pored neposrednog kontakta sa srdačnim Meksikancima i uobičajenih turističkih ponuda – arheoloških nalazišta,vrhunskih kulinarskih specijaliteta, atrakcija, prirodnih lepota, upoznao se i sa drugim aspektima života kao što su moralne vrednosti, jedinstvo porodice, međusobno poštovanje, uvažavanje, solidarnost zajednice…

Sa Dejanovih slika nas okupani svetlošću i jarkim bojama pozdravljaju Meksikanci u tradicionalnim nošnjama, marijači pored gigantskih kaktusa sa čuvenim sombrerima, Frida u svoj svojoj lepoti i intrigantnosti… Čini nam se da su svi srećni, veseli i zaljubljeni u život. Njihova energija i poneki zagonetni pogled nas zovu da im se pridružimo i sa njima uživamo u pesmi i plesu.

Foto: Promo

Vajar, slikar, i kompozitor Dejan Matić (55), rođen je u Kruševcu, a živi i radi u Beogradu. Član je ULUPUDS-a od 2015. godine.

Izložba je otvorena do 6. jula.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar