Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Film "Ferari", najnovije ostvarenje američkog režisera Majkla Mana, imaće premijeru na ovogodišnjem, 80. izdanju filmskog festivala u Veneciji, a u susret tome zvezdana ekipa filma podelila je utiske sa snimanja, a govora je bilo, očekivano, i o aktuelnom štrajku scenarista i glumaca u SAD.

Man se ovoga puta „dohvatio“ priče o ingenioznom preduzetniku, inženjeru i trkačkom vozaču, koji je 1947. osnovao automobilsku kompaniju „Ferari“. Reditelj koji u svom opusu ima ostvarenja kao što su „Vrelina“, „Kolateral“, i „Majami vajs“, priču filma „Ferrari“ smešta u leto 1957. kada Enco, kojeg igra Adam Drajver, bivši vozač Formule 1 prolazi kroz težak period – kompanija mu je na ivici bankrota, a buran brak s Laurom, koju igra Penelopa Kruz, na rubu je propasti nakon tragične smrti sina.

PROČITAJTE JOŠ

U ovom visokobudžetnom filmu, osim Drajvera i Kruzove, uloge su ostvarili i Patrik Dempsi (najpoznatiji po radu na seriji „Uvod u anatomiju“), ali i Šajlin Vudli i Džek O’Konel.

Man, koji se više od dve decenije pripremao za snimanje, naveo je ranije da je film daleko krvaviji nego što publika očekuje jer sadrži sekvencu sa detaljima saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao jedan od Ferarijevih trkača, sa eksplicitnim detaljima kao što su raskomadani udovi i torzo.

Zanimljivo je da je kao scenografkinja potpisana Marija Đurković (nominovana za Oskara 2015. godine za rad na filmu „Igra kodova), a koja poreklo „vuče“ sa naših prostora.

Adam Drajver, koji je svetsku slavu i brojne nagrade dobio za rad na filmu „Priča o braku“ pored Skarlet Johanson, ali i trilogiji „Zvezdani ratovi“, filmu „Gučijevi“ i ostvarenju „Čovek koji je ubio Dona Kihota“ („ukletom“ projektu Terija Gilijama na kojem je slavni britanski reditelj radio punih 29 godina), u trejleru za „Ferari“ je gotovo neprepoznatljiv, ali je u Veneciji jedna od najvećih zvezda ovogodišnjeg festivala.

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

– Majkl i ja smo se upoznali godinu dana pre snimanja filma, a ja sam dugo imao želju da radim sa njim. Pročitao sam scenario i odmah mi se dopao. Čini mi se da je ono što je vodilo Enca Ferarija njegova tuga. Sve to mi je delovalo uzbudljivo kao glumcu i još sa Majklom kao rediteljem – nisam imao sumnje da li da pristanem – istakao je Drajver na konferenciji za medije povodom premijere filma.

Majkl Man je ideju da snimi film o Ferariju, kako je istakao, dobio zbog univerzalnosti njegove životne priče.

– Njegova priča je duboko ljudska. I što ga više proučavate, postaje sve univerzalnija. Mnogi delovi njegove ličnosti su u suprotnosti jedna sa drugom, ali to je ono što Encovu priču čini ljudskom – smatra Man.

Foto: Starpix / AFP / Profimedia

Radnja filma „Ferari“ smeštena je u 1957. godinu i prati bivšeg vozača trkačkih automobila, Enca Ferarija, čija je kompanija, koju su on i supruga Laura stvorili ni iz čega deset godina ranije, zapala u probleme.

Njihov turbulentni brak se suočava sa tragičnim gubitkom sina Dina, koji se od malih nogu pripremao da bude Encov naslednik, i pokušajima da prihvate drugog koji je rođen tokom rata.

Man je pokušao da objasni zašto je odabrao da u filmu obradi baš 1957. godinu u životu slavnog trkačkog vozača.

– To je godina kada se dogodila većina konflikata u njegovom životu. Kompanija je bankrotirala, izgubio je sina, a u isto vreme mu se brak raspadao. On i njegova supruga se sa gubitkom i tugom suočavali na potpuno drugačiji način. Ali, svi ti konflikti su univerzalni i te stvari se dešavaju svima nama – tuga, gubitak, strast… Zato sam odabrao baš taj momenat iz Encovog života.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia

Neizbežna tema i ove konferencije bio je štrajk scenarista i glumaca koji ulazi u četvrti mesec. Ni Majkl Man ni Adam Drajver nisu se ustručavali da pruže punu podršku svima onima koji ističu svoje zahteve mesecima unazad.

– Individualno i kolektivno stojimo sa SAG-om. „Ferari“ je napravljen baš zato što su na njemu danonoćno radili ljudi, nije ga napravio veliki studio. Upravo zbog toga smo potpuno solidarni sa svima koji protestuju – poručio je Man.

BONUS VIDEO: „Čuvari formule“ na Sarajevo Film Festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar