Foto: Promo/Booka

Izdavačka kuća Booka objavila je zbirku priča hrvatske književnice Tanje Mravak "Naša žena“ o ženskoj svakodnevici u patrijarhalnom okruženju.

Iako Mravak uverljivo piše o životu žena u malim mestima konzervativne Dalmacije, junakinje zbirke „Naša žena“ nisu heroine u emancipatorskoj borbi. To su majke, ćerke, tetke, komšinice, žene bez partnera, ljubavnice, obične žene, koje ponekad nisu ni svesne nametnutih rodnih uloga, koje nekad na njih prosto pristaju ili ponekad ih same nameću.

Zbirka „Naša žena“ ipak nije knjiga samo ili prvenstveno o ženama. Mravak piše o rodbinskim odnosima, o ljubavima, o muškarcima i ženama čije su uloge uokvirene patrijarhalnim obrascima.

Minimalistički i nenametljivo, s dijalozima koji čitaoca uvlače u životne situacije Mravak priča o običnim ljudima u običnim situacijama koje otkrivaju često prećutanu ili skrivanu intimnu dramu.

Teofil Pančić u časopisu Globus piše da je „Tanja Mravak majstor(ica) finog detalja koji možete ne opaziti ako čitate površno, a koji govori koliko i čitave sociološke studije“, dok Matko Vladanović u Modernim vremenima ističe da je „internalizovani rodni, društveni, jezični, diksurzivni i opšteljudski teror, nezainteresovano i neosvešteno maltretiranje u svim zamislivim interakcijama, pravi junak pripovesti Tanje Mravak“.

Tanja Mravak, pripovedačica, kolumnistkinja i spisateljica, rođena je u Sinju 1974. Kratkim pričama osvojila je nagrade „Ekran priče“ i „Prozak“, a priče su joj dva puta uvrštene u izbor najboljih hrvatskih priča.

Prvom zbirkom priča „Moramo razgovarati“ iz 2010. osvojila je nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno delo, nagradu „Slavić“ za autorski prvenac Društva hrvatskih književnika i posebno priznanje Slobodne Dalmacije za kulturu.

Svojom drugom zbirkom „Naša žena“ (2017) potvrdila se kao vrsna spisateljica kratke forme. Dugogodišnja je učesnica festivala usmenog pripovedanja „Pričigin“ u Splitu. Prema njenim pričama snimljeni su kratkometražni filmovi i postavljena je pozorišna predstava. Živi u Splitu, gde radi u Centru za autizam.

Bonus video: Podcast Snaga uma – gošća pesnikinja Radmila Petrović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar