"Ovo je moj prvi film i, iskreno, nisam očekivala ovakav uspeh", rekla je Maja Novaković, rediteljka dokumentarca "A sad se spušta veče" koji ušao u konkurenciju za Oskara, jutros u emisiji "Probudi se" na televiziji Nova S.

Dokumentarni film „A sad se spušta veče“ po scenariju i u režiji Maje Novaković do sada je prikazan na više od 50 filmskih festivala u svetu. Nakon nagrade na Festivalu dokumentarnog filma „Pun kadar“ u Daramu, u Severnoj Karolini u SAD, gde je osvojio nagradu žirija za najbolji kratki film, direktno je ušao u kvalifikacije za nominaciju za Oskara.

Film Maje Novaković govori o životu u brdima u selima između Bratunca i Srebrenice, a junakinje su dve bake koje žive u skladu sa prirodom.

„Inspiracija za film je bilo moje detinjstvo, koje sam vizualizovala“, rekla je Maja Novaković u jutarnjem programu „Probudi se“ na televiziji Nova S.

Maja je po obrazovanju istoričarka umetnosti.

„Ovo je moj prvi film i iskreno – nisam očekivala ovakav uspeh“, rekla je ona.

Film je sniman u selu u kom je autorka odrasla – Pobrđe u opštini Bratunac.

„Ljudi divno reaguju na film, film poseduje univerzalni jezik u sebi i svi na isti način reaguju, bilo da je to Island, Sarajevo, Toronto, Grčka, zaista je emocija publike uvek jake, iskrene. Verujem u taj univerzalni jezik koji nosi film i da to osvaja publiku“, rekla je Maja Novaković.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare