Foto: Anđelka Tomašević

Nedelja rumunskog filma otvorena je sinoć u Dvorani kulturnog centra filmom "Magnetna rezonanca" (R.M.N.) reditelja Kristijana Munđiuja, jedne od najmarkantnijih figura evropske savremene kinematografije, a publika je uživala u razgovoru sa Marinom Grigoreom, glavnim glumceg ovog ostvarenja.

Prvo revijalno izdanje svečano je otpočelo rečima ambasadorke Rumunije u Srbiji Davidoju.

– Ovaj filmski festival prvi je značajni događaj kojim se Rumunija predstavlja u Beogradu nakon mnogo, mnogo godina. Veoma sam zadovoljna što će se predstaviti upravo filmska umetnost: imamo običaj da govorimo o novim rediteljima, glumcima, scenaristima, itd, a oni su ‘novi’ prosto zato što do pre 34 godine nismo imali prilike da se izrazimo na ovaj način. Ono što je naišlo na posebno dobru recepciju jeste izraz duboke traume, koja je ostala od vremena komunizma, što će moći da se vidi i kroz neke od filmova koji će biti prikazani ovde. Ipak, posebno se nadam da ćete u narednim danima moći da osetite ironiju rumunskog naroda kada se bavi svojom prošlošću ali i svojom sadašnošću – rekla je ambasadorka.

Foto: Anđelka Tomašević

U narednih tri dana uslediće još pet dugometražnih i dokumentarnih filmova najnovije produkcije koji su već ovenčani najprestižnijim evropskim filmskim nagradama: „Dobri ljudi“ Paula Negoeskua, „Ti si za mene Čaušesku“ Sebastijana Mihaileskua, „Bez dodira“ Adina Pintilije, i konačno „Potemkinisti“ i „Velika slova“ Radua Žudea.

Ovi filmovi bave se temama rumunskog društva, koje će i naša publika prepoznati kao bliske: lične i institucionalne korupcije, suočavanje sa komunističkom prošlošću, kultom vođe, ali i ličnih preispitivanja intime, kroz prizmu mračne komedije, dramskih zapleta, doku-fikcije, i čisto dokumentarnih propitivanja prošlosti.

Foto: Anđelka Tomašević

Urednik filmskog programa KCB Ivan Aranđelović najavio je da će biti održan i peti dan filmske revije, u petak, 9. juna, kada će u okviru Nedelje rumunskog filma na bis moći da se pogledaju još jednom filmovi „Dobri ljudi“ i „Magnetna rezonanca“.

Svi filmovi imaju titlove na srpskom i engleskom jeziku, a Nedelja rumunskog filma realizuje se u saradnji Ambasade Rumunije u Republici Srbiji u partnerstvu sa Rumunskim institutom za kulturu i Kulturnim centrom Beograda.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma u znak sećanja na Purišu Đorđevića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar