Monografija o Nedi Arneric Carobna melaholija
Lordan Zafranović, Promocija monografije "Čarobna melanholija“ o glumici Nedi Arnerić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Nalazimo se u Kinoteci, hramu besmrtnosti. Znate, imate u skladištu neki mrtvi film, vi ga izvadite i pustiti na projektoru i dogodi se čudo. Odjednom se pojavi lice, to božanstveno i neponovljivo lice Nede Arnerić. To u vama izazove emocije i skoro sam zaplakao gledajući je - rekao je reditelj Lordan Zafranović na promociji monografije o Nedi Arnerić "Čarobna melanholija".

Zafranović je snimao dva kultna filma u kojima je Neda Arnerić ostvarila antologijske uloge – „Večernja zvona“ i „Haloa – praznik kurvi“.

– Neda će kroz film uvek ostati besmrtna. Gledaće je i druge generacije za 100 godina, kao mi večeras – rekao je reditelj.

Prisećajući se prvih susreta i rada sa Arnerićevom istakao je da kada bira glumca za film, bira posebnost, a ona je to imala.

Monografija o Nedi Arneric Carobna melaholija
Promocija monografije „Čarobna melanholija“ o glumici Nedi Arnerić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Zanima me odakle dolazi, sa koje teritorije, koje tragedije su ga zadesile, kakav im je odnos sa majkom i ocem, koje ljubavi su ga obeležile… Kroz te razgovore postajete jako bliski. Sve karakteristike koje su u glumcu, a ne vide se spolja, želite da probudite i isprovocirate pred kamerom. Neda je bila taj, izvanredan materijal, grubo rečeno. Ali, bila je uvek nešto mnogo više od toga. Zračila je nečim što je bilo neponovljivo, misteriozno, nešto što je zatvoreno, čudesno. Ispred kamere isplivaju sve nijanse duše. Neda je imala božanstven pokret, hod, nešto čarobno u sebi – ispričao je Zafranović.

Teško mu je palo, kako je rekao, kada je saznao za sve nesreće koje je doživela u privatnom životu.

– Trebalo je nekako da joj pomognemo, bili smo joj potrebni. I dan-danas ne mogu sebi da oprostim što nisam došao u Beograd i pokušao da je izvučem iz te tame u koju je upala. Neda je bila tanana duša. Bilo joj je potreban stablo. Imala ga je, ali kada je ostala sama… Otišla je kako je otišla i izgubili smo jednog velikog filmaša, a ne samo glumicu koja je mogla dati strahovito mnogo – zaključio je Lordan Zafranović.

Monografija o Nedi Arneric Carobna melaholija
Promocija monografije „Čarobna melanholija“ o glumici Nedi Arnerić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Monografija „Čarobna melanholija“ dočarava život i delo velike filmske zvezde, Nede Arnerić. Knjigu čini osam poglavlja u kojima je analitično i sa puno zanimljivih detalja Anita Panić predstavila život i stvaralaštvo jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Detaljno i sa obiljem arhivske građe rasvetljava se filmska, ali i bogata televizijska i pozorišna karijera Nede Arnerić. Ovu monografiju uzbudljivom čine i svedočenja njenih kolega sa kojima je svojevremeno delila kadar u tim delima. Knjiga je obogaćena i brojnim arhivskim fotografijama, od kojih su neke malo poznate široj javnosti. Urednik izdanja je Miroljub Stojanović, a dizajner Borut Vild.

Foto: nova.rs/video

Kako je podsetila autorka monografije, Neda Arnerić je u karijeri dugoj skoro pola veka, odigrala uloge u 40 pozorišnih predstava i preko stotinu filmova. Prvu ulogu dobila je sa samo 13 godina, u filmu „San“ kod Puriše Đorđevića. Samouvereno je vladala kadrom, a kamera ju je naprosto obožavala, da bi već sa 15 godina, u tinejdžerskom hitu „Višnja na Tašmajdanu“, postala prava domaća zvezda. Njen glumački talenat i harizmu na velikom platnu uočili su u ranoj mladosti i stranci, te je brzo usledila i međunarodna karijera. Iako veoma mlada, donela odluku da joj ne treba veliki novac i svetska slava, već se opredelila da ostane u svojoj zemlji. Srebrna i Zlatna arena u Puli i Nagrada za životno delo „Pavle Vuisić“, bile su dokaz njene glumačke posvećenosti.

****

Bonus video: Predstavljanje monografije o Nedi Arnerić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar