Monografija o Nedi Arneric
Milica Kralj, Promocija monografije "Čarobna melanholija“ o glumici Nedi Arnerić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Tog dana kada je Neda Arnerić otišla, rekla sam nešto iza čega danas posebno stojim, a to je da o njoj ne umem da govorim u nekom prošlom vremenu. Mislim da je ovo svet u kojem je sve manje lepote, a Neda Arnerić je za mene bila lepota u svakom svom obliku. Mislim da imamo dužnost da se borimo za tu lepotu, da tragamo za njom i zato je ona uvek tu negde - u lepom danu, lepoj reči, događaju... - rekla je rediteljka Milica Kralj govoreći na promociji monografije o Nedi Arnerić "Čarobna melanholija".

Kralj se u prepunoj sali Jugoslovenske kinoteke večeras prisetila dugogodišnjeg rada sa Arnerićevom u pozorištu u predstavi „Igra parova“, koja je bila na repoertoaru Beogradskog dramskog pozorišta punih 15 godina i odigrana 200 puta.

– Mislim da će ova monografija, kada samo pogledamo njene korice, sigurno biti najlepša knjiga u bilo kojoj biblioteci i knjižari. A njen sadražaj upravo svedoči o lepoti jednog bića, lepoti jedne duše i umetnice. Smatram svojim bogatstvom i privilegijom svih nas što smo bili u prilici da svedočimo toj lepoti i da je gledamo u oči. U tim očima je bio ceo svet. U njima ste mogli da vidite i Korčulu, Beograd, Rovinj i Austriju, kao i Jugoslaviju, more, nebo… Jednako su te oči bile tople, primamljive i jednako zastrašujuće daleke i vama nedostupne – govorila je rediteljka i dodala:

Foto: nova.rs/video

– Odmalena je bila izložena reflektorima i kamerama i čoveku je teško da se sakrije ispred svih tih svetala. Ona je nekako u tome uspela, jer je ostala nekako neuhvatljiva, kao magija.  Dovoljno zavodljivo, pa i bolno ostala je tajna što mislim da i priliči svakoj istinskoj zvezdi. Ona to jeste bila.

Milica Kralj rekla je da su Arnerićevu često tumačili na osnovu lepih korica, a ona je bila daleko iznad toga.

– Imala je taj tajnoviti osmeh koji se tek nazire u uglu usana kojim ona razume vas što je tumačite tako površno i nekako vam je opraštala. Istovremeno je tim osmehom ohrabrivala one koji su pred njoj osećali strahopoštovanje ili nemoć. Ja, intimno, uvek kada treba da svedočim o ljudima kao što je Neda, osećam duboku nemoć zato što osećam da o njoj treba da govorim nekim drugim jezikom, posebnim rečima jer su naše reči potrošene. Ne mogu da nađem reč koja bi bila tako moćna kao poezija koja bi se recitovala u svečanim prilikama tokom praznika. Ali opet, Neda nije bila praznik, jer on dolazi jednom godišnje određenog datuma, a ja mislim da takvu ličnost kao što je bila Neda Arnerić neću imati više nikada prilike da sretnem. Bila je tako posvećena, radna, profesionalna, dostojanstvena, otmena, svedena, elegantna, šašava, zagonetna, tužna…

Monografija o Nedi Arneric Carobna melaholija
Milica Kralj, Promocija monografije „Čarobna melanholija“ o glumici Nedi Arnerić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Rediteljka je istakla da je Neda bila izuzetno hrabra žena…

– U društvu gde se ljudi uglavnom bore za svoje interese, ona je nalazila za važno da se bori za pravednije i demokratskije društvo i zbog toga je dosta propatila. Neda je 50 godina starila pred nama, a zapravo je ostala zauvek ta devojčica sa osmehom koji ne znaš da li je drzak ili je zapravo uplašen – zaključila je Milica Kralj.

Bonus video: Milica Kralj 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar