Foto:promo

Retrospektivna izložba grafika Daniele Fulgosi, biće otvorena u ponedeljak, 30. oktobra u 19 časova, u Grafičkom kolektivu u Beogradu.

Postavka predstavlja izbor radova koji idejnim i vizuelnim kodovima ukazuju na refleksije različitih emotivnih stanja i situacija.

Foto:promo

Najčešće, u gro-planu kompozicije je ljudsko lice koje svojim intenzitetom, poput jakog magnetnog polja, čini realne dimenzije ovih radova još većim, a utisku monumentalnosti svakako doprinose optička vizura kompozicije i njen crtački i koloristički dinamizam.o

Fokusiranjem ljudskog lica u ekranske kadrove upečatljivih bljeskova, autorka kao da vizuelizuje memorijske tokove. Pojedinačno ili udvojeno lice u formi diptiha, kao polje auto/refleksivnih stanja i izraza grča, smeha, straha ili drugih sugestivnih grimasa, na liniji su mogućeg dijaloga, samospoznaje kroz saznanje o Drugom. Isto tako, može se reći da su ove grafičke situacije, pre svega, vizuelno zasićene jedinice, a kao transmiteri selektivne memorije one predstavljaju svojevrsnu enciklopediju privatnog života sa elementima istorije, kulture i umetnosti, navedeno je u tekstu povodom izložbe.

Foto:promo

Daniela Fulgosi (1967) diplomirala je 1991. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je 1995. završila i postdiplomske studije i gde radi kao redovni profesor.
Članica je ULUS-a i Grafičkog kolektiva.

Od 1990. godine izlagala je na 30 samostalnih i na više od 280 grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Za umetnički rad dobila je 15 nagrada za grafiku, crtež i umetničke knjige. Radovi joj se nalaze u kolekcijama Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja Grada Beograda, Wiener Art kolekcije, Muzeja žrtava genocida, Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, Grafičkog kolektiva i drugih institucija kulture i obrazovanja, kao i privatnim kolekcijama.

Izložba u Grafičkom kolektivu biće otvorena do 18. novembra.

Bonus video: Plava izložba za osobe sa invaliditetom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar