Ljudmila Ulicka Foto: Promo

Najveća živa i najprevođenija ruska književnica Ljudmila Ulicka u svojoj 80. godini morala je s tugom i boli, kako kaže u intervjuu za "Jutarnji list", da napusti svoju domovinu Rusiju zbog vlastite sigurnosti i antiratnih stavova nakon što su tenkovi Vladimira Putina krenuli na susednu Ukrajinu.

„Vlast misli da ima pravo da ubije svakoga za koga misli da treba. Tako je ubila i Alekseja Navaljnog“, kaže između ostalog u intervjuu za „Jutarnji list“ Ljudmila Ulicka, koja trenutno živi u Berlinu.

Ljudmila Ulicka (1943, Ural), jedan je od vodećih savremenih svetskih pisaca. Ulicka je završila biologiju na Moskovskom državnom univerzitetu 1968. godine. Jedno vreme je radila kao naučnik u Institutu za genetiku u Moskvi, ali je ostala bez posla jer je na svojoj pisaćoj mašini prekucavala zabranjeni roman.

Na početku književne karijere pisala je drame i scenarije za pozorište, radio i televiziju. Svetsku slavu stekla je pričama i romanima. Poslednji roman preveden kod nas je „Zaista kuga“ u izdanju Arhipelaga.

Bonus video: Pisac Georgi Gospodinov u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar