Kolin Farel Foto: Gian Mattia D'Alberto / LaPresse / Profimedia

Posle pet godina nagrađivani irsko-britanski dramski pisac, scenarista i reditelj Martin Mekdona vratio se velikom platnu. Povratak filmu nakon hvaljenog ostvarenja "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju", koje je nagrađeno Oskarom, Zlatnim globusom i Baftom, Mekdona "slavi" u Veneciji.

Svetska premijera novog filma Martina Mekdone, plodnog reditelja i pisca, čije se drame izvode i u našim pozorištima, „The Banshees of Inisherin“ upravo se odvija u Sali grande na venecijanskom Lidu, u okviru takmičarskog programa 79. festivala.

Ovo ostvarenje za koje je Mekdona napisao i scenario označava povratak i saradnji reditelja s izvrsnim glumcima Kolinom Farelom i Brendanom Glisonom nakon 14 godina i ostvarenja „U Brižu“.

Film „The Banshees of Inisherin“ se odigrava 1923. godine na izmišljenom ostrvu Inišerin, a sineasta „slika“ dugovečno prijateljstvo Padrijaka i Kolma. Međutim, prelomni momenat dešava se kada Kolm, našavši se u životnom ćorsokaku, reši da prekine prijateljstvo. Zapanjeni Padrijak, uz pomoć sestre i problematičnog malog ostrvljana, pokušava da učini sve kako bi spasao prijateljstvo. Reč „ne“, naprosto, nije u njegovom rečniku. Uprkos Padrijakovim naporima Kolmova odluka je konačna. A kada mu, iz očaja, daje ultimatum sve tako brzo eskalira, a posledice su šokantne…

S obzirom da je Martin Mekdona rođen u Londonu, u porodici Iraca, bilo mu je bitno da konačno snimi film u zemlji iz koje potiče i koju, kako je istakao na današnjem susretu s medijima u Veneciji, zove svojom domovinom.

– Raditi u Irskoj bilo je magično. Sanjao sam o tome da snimam na zapadu Irske. I eto, ostvario se san. Celog tog predela, gde smo snimali, sećam se iz detinjstva jer sam tamo odlazio kako bih posetio rođake. Moj otac je odatle – kazao je sineasta.

Glison, Farel i Mekdona u Veneciji Foto: Simone Comi/ipa-agency.net / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ovo je drugi put da Kolin Farel i Brendan Glison rade s Mekdonom. Glumci su prvi put radili sa zemljakom 2008. godine u izvrsnom filmu „U Brižu“, a na pres konferenciji u Veneciji Farel i Glison uglas su istakli kako je ponovna saradnja bila, prosto, neminovna.

Nikada ne bih odbio ništa što Mekdona napiše, jer je tako darovit scenarista. Uvek me tako duboko dotaknu, i emotivno, i psihički, reči koje ispisuje i junaci koje smišlja – kazao je Farel.

Kada su prvi put sarađivali na filmu „U Brižu“, bilo je to tako „kreativno i intimno osnažujuće“ da su se glumci, kako je priznao Glison, od tada nadali kako će se ponovo sastati.

Poput filma „U Brižu“ i u novom ostvarenju „The Banshees of Inisherin“ srž radnje odvija se između dva junaka, koje igraju Farel i Glison. Danas u kinematografiji tako retki dugi dijalozi između dvojice protagonista Glisonu su, kako je objasnio u Veneciji, pružili željenu šansu da istraži prirodu muških odnosa:

– Drago mi je da vidim kako je muško prijateljstvo vredno u trenutku kada se preispituju svi odnosi sa svakim. Vrednovanje muškog prijateljstva nasuprot romansi je za mene vrlo duboko i relevantno pogotovo danas.

Brendan Glison Foto: Alberto Terenghi/Venice2022 / ip / PA Images / Profimedia

S obzirom da ključ filma jesu međusobni odnosi Farel se osvrnuo na to kako jedna zvrčka može da preokrene današnji svet, koji je nazvao „svetom informacija“:

Ovakav svet nas odvaja od neophodne intimnosti i raznolikih interesovanja koji su preko potrebni. Kada dođe do tačke pucanja, do najcrnjeg časa uvek ćemo se vratiti međusobnoj priči. To vam je kao kad ljudi odbacuju Boga dok se ne overdoziraju drogom. A onda konačno postanu verujući – naglasio je Kolin Farel.

Kolin Farel Foto: Alberto Terenghi/Venice2022 / ip / PA Images / Profimedia

Pomenuo je irski glumac i koliko je danas svima nama neophodan razgovor, deljenje misli i osećanja jednih s drugima.

– U današnjem svetu tako brzo osuđujemo jedni druge, tako brzo sve odbacujemo, otkazujemo jedni druge u ovoj „cancel“ kulturi. Ali, govoriti, razgovarati, razmenjivati otvoreno ideje tako da tvoj stav može biti promenjen je jedna predivna stvar. Čak i kada nam tehnologija nameće druge stvari, mislim da to nikada neće izumreti – naglasio je Kolin Farel.

Film će, nakon premijere u Veneciji, od 4. oktobra biti u bioskopskoj distribuciji.

Bonus video: Robertu Benjiniju nagrada na 78. Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar