Ljiljana Šarac Foto: Vladimir Šporčić/Laguna promo

Pred čitaoce stiže novi roman Ljiljane Šarac „Dok svetac bdi“ u izdanju Lagune. Nakon istorijske drame „Đurđevim stopama“ autorka nam donosi priču o gresima, tajnama i praštanju.

Sudbine Paunovića i Vasiljevića, dve familije koje generacijama žive kao prve komšije, neraskidivo su isprepletane. Njihovi jedinci Milenko i Sreten rastu jedan uz drugog, deleći dobro i zlo, dok naposletku ne izmešaju i krv pobratimivši se. Naizgled čvrsto i neraskidivo prijateljstvo u jednom trenutku biva zauvek narušeno.

Proslava Svetog Nikole tradicionalno okuplja goste u kući Paunovića, ali i iznenada otvara zabranjene teme i dira u nezaceljene i bolne rane.

Ima li načina da se višedecenijski sukob nekako premosti? Kakva zla kob toliko dugo utiče na sudbine svih članova obe porodice? Možda će upravo proslava slave i jedna neočekivana poseta doneti konačan rasplet i pomoći umornoj duši najstarijeg Paunovića da konačno pronađe mir.

U dva dana, koliko traje radnja ovog romana, stalo je čitavo stoleće. Bolne uspomene, neotkrivene tajne, spletke koje su dovele do tragičnih ishoda, sve će se sliti u jedan iskričavi trenutak.

„Rad na istorijskim romanima stalno me je upućivao na priče iz srpske narodne tradicije. Običaji, vera, ali i verovanja, život svetitelja, slave koje slavimo, porodično jedinstvo, okupljanje, trajanje… ispostavili su se kao temelji našeg ostanka i opstanka na ovim prostorima“, rekla  je Ljiljana Šarac povodom izlaska knjige.

Bonus video: Frenzen- Da li će doći u Srbiju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar