Miloš Bajić sa decom Darkom i Jasenkom, Foto:Promo/MCF MegaComFilm

Dokumentarni film Darka Bajića „Linija života“ biće besplatno prikazan 29. maja u okviru onlajn bioskopa "MOJ OFF" i od narednog dana biće deo njegovog redovnog repertoara, najavila je distributerska kuća "Megakom film".

Bajić je snimio film o svom ocu slikaru Milošu Bajiću, koji je preživeo nacistički logor Mauthauzen.

– Film govori o ljudima koji su, suočavajući se sa najsvirepijim zverstvima, preživeli i ostavili svedočanstvo ovog u istoriji nezapamćenog zločina, o zločincima koji su za to bili specijalno pripremani i edukovani i u tome uživali. Svakodnevni susret sa smrću Miloš i njegovi prijatelji, koji su mu čuvali stražu, pobeđivali su crtežima koje je on krišom crtao. Skrivajući se i gledajući kroz prozor barake, Miloš je tajno crtao prizore zločina koje je video, a crteže su skrivali u starom aparatu za gašenje požara. Da su ih otkrili, bili bi po kratkom postupku streljani, ali ti crteži i njihovo zajedništvo su ih i održali u životu. U nacističkim logorima smrti je ubijeno 11 miliona ljudi, koji nisu odživeli svoje živote, koji nisu osetili radost, ljubav, sreću, koji nisu ostvarili svoje snove. Miloš je jedan od onih srećnika, koji je s nekolicinom drugih logoraša uspeo da izbegne smrt, a crteži koje je napravio u logoru, kako je sam zapisao, ostali su trajno svedočanstvo o vremenu „posrnuća ljudskosti, milosrđa i samilosti – rekao je Bajić za portal Nova.rs.

Darko Bajić, Foto:Nemanja Jovanović

On je u intervjuu objavljenom nakon televizijske premijere filma na 75. godišnjicu oslobođenja Mauthauzena podsetio na reči svoga oca izgovorene sedamdesetih godina prošlog veka: „Zločin nije nestao pod nebom ove planete. Ponovo se javlja i ponovo opominje. Kako će umetnici na to da odgovore danas?”.

Film „Linija života”, o tadašnjem studentu slikarstva Milošu Bajiću, kasnije profesoru na Akademiji likovnih umetnosti, čiji su crteži, nastali tokom zarobljeništva korišćeni kao dokazi na suđenju odbeglim zločincima, premijerno je prikazan u Kombank dvorani na otvaranju prošlogodišnjeg festivala „Beldocs“.

Udruženje filmskih umetnika Srbije proglasilo je „Liniju života“ najboljim dokumentarnim filmom 2019. godine i usledila je, u jeku pandemije koronavirusa, „Zlatna remi“ nagrada 53. Međunarodnog filmskog festivala u Hjustonu – „WorldFest“.

– Nagrada osvojena u Hjustonu nije samo priznanje filmu „Linija života“, već i slikarstvu moga oca, profesora Miloša Bajića – od linije smrti, koja je nastala u Mauthauzenu, do oslobođene linije apstrakcije, koja je maštom dosezala do neotkrivenih prostora kosmosa – izjavio je Darko Bajić.

Film, koji opisuje surovost Drugog svetskog rata, pozitivno je ocenila i domaća kritika.

– Istinski trijumf, redak i neponovljiv filmski praznik… „Linija života“ je jedan od vrhunaca srpskog filma u ovoj dekadi – napisao je Miroljub Stojanović u NIN-u, a Dubravka Lakić je u „Politici“ istakla da Darko Bajić nudi gledaocu na uvid „liniju ličnog i umetničkog života svoga oca tvoreći razigran, raskadriran, uzbudljiv i emotivno dubok film“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar