Foto: Promo/ EXIT

Prošli smo put od potpunog dna do vrha. Počeli smo iz prljavih, zabačenih klubova, gde smo nastupali za naše ortake, a danas evo nas na Exitu i na najvećim scenama u Njujorku, poručuju Fredro Star i Stiki Fingaz.

Početkom avgusta, tačnije 11. avgusta 1973. godine, DJ Kul Herc je vrteo disko, fanki i ostale hitove na žurci svoje sestre. Primećivao je uz koje delove pesama i ritmove najviše ljudi đuskaju. Počeo je da menja, da pušta dve pesme istovremeno i uz mikrofon pojedinim rečima da diže atmosferu. Mnogi ovaj trenutak smatraju rađanjem hip-hopa…

Rep kultura i hip-hop su nakon toga rasli i postajali snažniji, prelazili sa ulice u klubove, a iz klubova u hale. Pedeset godina kasnije, prošlog vikenda na Exit festivalu, prisustvovali smo stvaranju istorije kada su se se povodom velike proslave na scenu popele legende hip-hopa Onyx i Wu tang clan!

Nakon spektakularnog nastupa imali smo prilike da razgovaramo sa Onyx duom koji čine Fredro Star i Stiki Fingaz.

Onyx Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Njujorški hardkor hip-hop veterani najpoznatiji su po platinastom hit singlu iz 1993. „Slam“, koji je časopis „The Source“ opisao kao pesmu koja je u hip-hop uvela umetnost slem plesa i jedinstveni duh Long Ajlenda i Kvinsa. Pesma „The Worst“, koju su Onyx snimili zajedno sa Wu-Tang Clanom, sada je klasik i susret dve legendarne strane istog grada.

– Publika Exita je luda! U Srbiji je sjajna energija koja te obuzme potpuno. Ovoga puta je bilo nešto posebno – na sceni uz Wu tang clanom za 50 godina hip-hopa! Mi proslavljamo 30 godina postojanja i zbog toga nam je još važniji ovaj nastup – kaže Stiki Fingaz.

Evocirajući uspomene, vratili su se na početke kada su upoznali prvi put hip-hop u „siromašnim budžacima Kvinsa“.

– Počeci su bili teški. Naše majke nisu imale skoro ništa, jedva su nas izdržavale, radile su danonoćno. Potekli smo iz zaje*anog kraja. U hip-hopu smo pronašli izlaz. Bio je glas ulice i te naše ekipe. Odlučili smo da rizikujemo i od toga zaista napravimo nešto. Kroz hip-hop i stvaranje muzike uspeli smo da se distanciramo i spasemo kandži ulice. I dalje smo bili sa našom ekipom i živeli taj ulični život, ali nas je rad na muzici držao zauzetima i nije nam dozvolio da posrnemo – priseća se iskreno Fredro Star.

Na pitanje koliko je ulica važna za nastanak hip-hopa navode da je većina umetnika došla sa ulice, ali da danas ima mnogo repera koji su iz modernog, imućnog okruženja, mada se, ističe, dosta razlikuju međusobno.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Svakako je sve to hip-hop i sjajno je što se u današnje vreme toliko proširio. Sada u svakom mestu imate njihov hip-hop, ali iskustvo s ulice je ipak, mnogo važno. Ta surovost ga čini življivim, sirovijim, iskrenijim.. To je put kada od potpunog dna dođeš do vrha. To razume najbolje onaj koji je upravo došao sa dna. Počeli smo iz prljavih, zabačenih klubova, gde smo nastupali za naše ortake, a danas evo nas na Exitu i na najvećim scenama u Njujorku – ističu ubacujući se jedno drugom u rečenicu uz nezaobilazni njujorkški sleng i brojne psovke koje im simpatično priliče.

Onyx Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Uvek nam je bilo važno da svakom klincu, u bilo kom siromašnom kraju na svetu, poručimo da nije nemoguće uspeti i biti na našem mestu, samo je potrebno imati vere i ogromnog truda!

Kada su počinjali, nastavlja Fredro, hip-hop je bio glas klinaca iz komšiluka koji su živeli u bedi, a sada je to „glas koji se prolomio svetom“:

– Danas svako čuje glas hip-hopa jer je on snažan i svuda se širi u različitim žanrovima, sa različitih delova planete i može zahvaljujući internetu da dosegne u svako uho na svetu. Kada smo počinjali koncert, pitali smo publiku Exita: „Da li je hip-hop mrtav?“, naravno da nije – jači je nego ikad!

Onyx Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovo nije prvi put da se Onyx susreće sa srpskom publikom, nastupali su sa našim reperima i ranije, a kako ističu, sjajnu saradnju imaju sa Smokeom Mardeljanom.

– Smoke, naš brat! Vaša scena je pravi rep i hip-hop, imate mnogo dobrih likova. Nismo isprva razumeli šta Smoke priča, ali njegova energija i ritam je sjajan. Sastavio sam mu nekoliko rima na engleskom, on je nastavio u stopu, bilo je odlično – kaže Stiki Fingaz.

Onyx Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kada je reč o tome koliko su se vremenom menjali, priznaju da se u početku sve vrtelo oko novca, ali sada kada imaju svoje porodice i decu važne su im kompleksnije stvari:

– Želimo da zadržimo originalnost, čist hip-hop, da ostanemo dosledni sebi. Uvek ćemo biti iskreni. Važno je da mislimo i na to šta publika želi, ali naravno da će sve da bude pre svega ono što mi želimo.

Ističu da je hip-hop uvek kritikovao svet u kojem živimo, „sistem i razlike u staležima, a danas briše te granice i sjedinjuje različite religije, nacije, boje…“

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Ovaj svet oko nas je potpuno sje*an! Potpuno! Ima lepih stvari, ali jako malo. Moraš da budeš oprezan u svakom trenutku. Međutim, ovo je jedan i jedini život koji imamo – zato čuvaj sebe, čuvaj osobu do tebe i teraj dalje! Još uvek nije vreme da odemo na onaj drugi svet, zato živi ovaj! Naravno, osim ako ti ne znaš neki način da nađemo drugi svet, onda imaš opcije. Možda Ilon Mask zna nešto! Taj lik zna sve – šaljivo zaključuje dvojac Onyx.

Bonus video: Onyx i Wu tang clan na Exitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar