Mort Sahl Foto: Wikipedia

Umro je legendarni američki komičar i politički satiričar Mort Sal, koji je ismejavao američke predsednike od Dvajta Ajzenhauera do Donalda Trampa.

Preminuo je u utorak u Mil Valiju u Kaliforniji u 94. godini, rekao je njegov prijatelj za AP njuz, prenosi „BiBiSi“.

Salov zajedljiv politički komentar osvojio je gomilu obožavatelja počevši od 1950-ih i smatran je inspiracijom za modernu stend-ap komediju. Njegov materijal iz Hladnog rata zaslužan je za postavljanje standarda za političku komediju. Brojni komičari i producenti komičarskih emisija odali su mu počast, uključujući Alberta Bruksa, Lorein Njumen i Ričarda Luisa.

Rođen u Montrealu, Sal se sa porodicom preselio u Los Anđeles kao dete i počeo je kao komičar u klubu bitnika u San Francisku. Ubrzo je nastavio da nastupa u komičarskim klubovima širom SAD. Bio je domaćin prve dodele Gremi nagrada 1959. i bio je koorganizator dodele Oskara iste godine. Bio je predstavljen na naslovnoj strani magazina “Tajm” 1960. godine i glumio je u nekoliko filmova.

Poznat po svom zaštitnom znaku džemperu i mokasinama – u vreme kada su izvođači često nosili smokinge – Sal bi izlazio na binu noseći novine na kojima su bile ispisane beleške za njegov čin.
Sal se ponosio time što se zafrkavao na sve strane, često pitajući po emisijama: „Ima li ovde nekoga koga nisam uvredio?“

Bonus video: Izložba „Christian Dior: Designer of Dreams“ autorke Florence Müller

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar