Dado Topić, Beč koncert filmske muzike Foto:TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Filmska muzika bila je tema sinoćnjeg koncerta u Beču, u kojem su nastupali i srpski glumci Branislav Bane Tomašević, Brankica Sebastijanović i rok legenda Dado Topić.

Gotovo da nema velikog filmskog hita ili legendarne serije, a da publika, pored glavnih junaka, ne pamti i pesme koje su proslavile ta ostvarenja.

„A, sad adio“ iz serije „Vrući vetar“, tema iz „Otpisanih“, samo su neke od vanremenskih melodija iz domaćih filmova ili serija, koje decenijama žive i često se izvode, dok bez pesme „Pukni zoro“, urađene za potrebe filma „Montevideo“, ne može da prođe nijedan koncert ili proslava.

Beč koncert filmske muzike Foto:TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Zato ne treba da čudi što je veče posvećeno filmskoj muzici Udruženja „A:Kultura“ obradovala publiku u Beču, koja je ispunila pozorište „Akzent“, željna da čuje i uživa u dobroj muzici i evocira uspomene na neka stara, srećnija i lepša vremena.

Branislav Bane Tomašević, Beč koncert filmske muzike Foto:TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Na gala koncertu „3 noći“ nastupili su glumci Brankica Sebastijanović, Branislav Bane Tomašević, kao i rok legenda, autor i izvođač muzike za serije i filmove Dado Topić.

Glumce je pratio „A:Muzika Orkestar“, akademski obrazovani muzički umetnici, koji je koncertu dao posebnu čar.

Jedna od najvećih jugoslovenskih rok legendi, muzičar koji je otpevao „Flojda“ u Nacionalnoj klasi, ali i „Ja hoću život“, pesmu koju je slušala cela bivša Jugoslavija prateći život porodice Popadić u „Boljem životu“, Dado Topić, svojim nesvakidašnjim glasom, dao je poseban pečat ovom koncertu.

I sam kaže da je filmska muzika značajna zbog „prilaska“ širokoj publici.

Brankica Sebastijanović, Beč koncert filmske muzike Foto:TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

„Enio Morikone je obeležio istoriju vesterna svojom muzikom. Kasnije su se pojavili drugi autori sa poznatim pesmama, koje su doprinele uspehu filma. Za 60 odsto uspeha, filmska industrija treba da zahvali muzičkoj produkciji koja je pratila film. Svi znamo filmove koje smo zavoleli zbog muzike“, kaže ovaj muzičar sa karijerom dugom četiri decenije.

Bonus video: Top 5 jugoslovenskih filmova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar